Hur mycket är ditt liv värt?

Enligt en uträkning genomförd av ekonomer vid Örebro universitet är vi svenskar beredda att betala 21 miljoner kronor för att rädda ett liv. 

Värdet bygger på frågan om hur mycket skatt svenskarna är villiga att betala för en insats som, i genomsnitt, skulle rädda ett liv. Sedan förra mätningen i slutet av 80-talet har värdet på ett liv ökat med 15 procent. Det känns väl "tryggt". Eller? Hur mycket har värdet ökat på en 33cl läsk sedan slutet av 80-talet?
 

Siffran används bland annat av Vägverket när de ska avgöra hur mycket pengar de ska lägga på trafiksäkerheten i sina projekt. Men det satsas olika mycket pengar för att rädda liv inom olika samhällsområden. Inom flyg och kärnkraft lägger politiker åtskilliga miljoner på att förebygga olyckor - medan kommuner ibland låter bli att satsa även små summor för att förebygga olyckor inom till exempel hemtjänsten, rapporterar SVT:s morgonnyheter.


Nationalekonomen Lars Hultkrantz var med och gjorde undersökningen och han tycker att politiker borde bli mer rationella och satsa pengarna där de gör mest nytta.

- Det går att rädda fler liv med de pengar vi använder om vi gör det på ett vettigare sätt än idag.

Hur käre Hultkrantz ville använda pengarna framgick dock inte av nyhetsinslaget. Tyvärr.

Hur mycket anser du ett liv vara värt?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0