Mysvardag

Den här veckan har fått en föträffligt myspysig upptakt. Måndagen. Alltså Igår. Sonen, den ack så älskade, hyrdes ut till farmor och farfars för att herr och fru E i sin tur skulle kunna njuta av lite "frihet" och myspys i goda vänners lag. Oerhört elefantiskt trevligt. Det är onekligen en helt annan grej att umgås med andra vuxna helt och hållet, nåja den minsta lilla dottern var givetvis med, utan barn. Människor som man socialiserad med redan innan man fick barn har man ju liksom gjort klart för sig om man är kompatibel eller ej, men med barnkompisvuxnakompisar kan man ju inte riktigt veta hur det hur det kan bli helt utan barn att hålla i fokus. Med de två paren vi hängde tillsammans med igår har vi i och för sig hängt en hel del barnlösa vid det här laget och vet i och med det sedan gammalt att vi trivs och mår gott av varandra. Ändå är det alltid en lika härlig upptäckt varendaste gång. Hämtmat från O'learys, glögg, spel och allmänt chitchatande stod på menyn. Wunderbart trevligt.mmmmmmmm,mkö (Oj! Ett hastigt och lustigt gästbloggande av sonen...)

Myspysandet har, trots en trotsig treåring i absolut högform, fortsatt även idag. Vid tvåsnåret kom familjen Holmberg på fikabesök och fick sig samtidigt en liten uppvisning av hur lite smygcharmig treårstrots kan utspela sig. Det var mer eller mindre total kaos. Sonen, som somnade sent igår, var slutkörd och gick helt enkelt bananer när energin höll på att ta slut. När familjen Holmberg åkt hem sövdes den lille killen med tvång. Hur man nu gör det. Efter en inte alltför lång stunds kämpande snarkade dock sonen så sött i sin säng. Och tur var det...

Strax innan stora visaren stod på tolv och lilla visaren på sju kom nämligen grannfamiljen Astlin-Brandts över för att avnjuta hockeymatchen mellan Linköping och Skellefteås svartgula mesproppar. Det blev ingen njutning alls att ta del av den matchen. Långt ifrån. Mespropparna blev fullkomligt utspelade och överkörda. Tyvärr. Jag hoppas innerligt att det går fasiken så mycket bättre nästa år. Alltså redan i nästa match. Sonen lekte dock glatt med dottern från granngården och tack vare tidigare nämnda påtvingade sömnpaus hölls humöret uppe rätt bra hela tiden faktiskt. Härligt. Det behövde vi nog allihop.

Nåväl. Imorgon. Eller idag? Är det årets sista dag. 2008 är till ända. Äntligen. Eller? Näe, det låter onekligen pessimistiskt att skriva så. Tyvärr får det bli. Tyvärr. 2008 var ett ganska så finfint år ändå. Höjdpunkten var givetvis att vår dotter kom till världen. Magiskt ögonblick. Sen knep ju AIK en slutspelsplats också. För första gången på 17 år. Också magiskt, men på ett helt annat plan. Innan året var över  toppade de också Elitserien. Kanske inte magiskt, men onekligen nice. Just en dag som denna då stadens hockeylag nummer ett känns ganska så iskalla är det bra att tänka på dessa saker. Dottern var dock höjdpunkten. Absolut. I en klass för sig själv. Överlägsen. Tro inget annat.

Detta blogginlägg påbörjades redan vid lunchtid på tisdagen, men slutförs först sen natt. Alternativt tidig morgon. Eftersom blogg.se var nere sent inatt läggs det in först vid lunchtid onsdag. Anledningen bakom att jag oftast skriver och bloggar på nätterna beror helt enkelt på faktumet att om jag sitter längre än 10 minuter vid datorn under dagtid - läs tid då fru E är vaken - får jag onda - läs ONDA - ögat av densamma. Därför försöker jag undvika att göra detta alltför ofta. Det händer nog ofta ändå. Inte att jag får onda ögat alltså, utan att jag sitter vid datorn. Eller kanske är det både och?

Puss fru E. You know you love me... xoxo

Hej Sofia!

Min kära syster, Sofia, har funderat en del på vad den ofta sjungande sonen brukar gå omkring och tralla på när hon träffar den lille krabaten. "Hej Sofia, jag sitter på ett plan..." Nåväl. Här har du svaret lillasyster Yster.


Julen, en och en halv födelsedag, konsten att göra mål och junior-VM

Det är mycket nu. Julen får man väl nästan säga är över vid det här laget. Eller? Julafton har passerat och likaså juldagen och annandagen. På en annandag en gång för längelänge sedan föddes min morfar (Nils-)Erik. En fantastisk man på många sätt och vis. Samtidigt underlig och speciell på förmodligen minst lika många vis. En uppfinnare, skapare, konstnär, entreprenör, kreatör, livsnjutare och kuf. När jag ska fundera kring vem som är min största idol brukar just min morfar vara den som oftast poppar upp i mitt huvud allra först.

Många har också funderat vad anledningen är att jag gör så många mål i de olika sporter jag har utövat under min livstid och mitt enda svar är att min morfar lärt mig detta. Morfar var dock ingen sportfantast. Enligt vissa rykten var han halvhyfsad i att kasta kula, men så mycket mer sportutövande än så vette katten om det förekom. När jag var liten och hade fått målburar av min far byggde jag en målvakt av trä och stod sedan dag ut och dag in och sköt skott för att överlista denne ihopspikade burväktare. Min morfar kom förbi och undrade vad jag gjorde. Jag förklarade, givetvis redan då på ett väldigt pedagogiskt sätt, att jag tränade på att göra mål. Min morfar sa då något som hängt med sedan dess. "Det spelar ingen roll hur mycket du tränar på att skjuta. Konsten att göra mål är en känsla. Se till att känna att pucken ska gå i mål innan du skjuter. Var övertygad om att den ska gå in och tänk - Nu gör jag mål! Fundera inte på hur eller var den ska gå in utan bara att den ska in." Sedan den stunden har jag alltid försökt tänka så. Jag har aldrig funderat på om, varför eller kanske bollen ska gå i mål. Det har helt enkelt varit ett faktum. NU gör jag mål. Det fungerar givetvis inte alltid, men ofta. Ofta. Och det bästa av allt är ju att detta tankesätt fungerar i så många fler situationer också. Det handlar ju helt enkelt om att våga tro på sig själv och sin förmåga. Onekligen viktiga egenskaper.

Nu bor morfar på Strandgården och är numera blott en skugga av sitt forna jag. Igår var vi, tillsammans med andra delar av vår familj, och uppvaktade honom på födelsedagen. Oerhört uppskattat. Han fick en upplyst och efterlängtad jordglod, två frottéhanddukar, lax- och skinksmörgåsar till sin stora glädje. Han fick även spana in lilla söta fröken Stellovich som för övrigt fyller ett helt halvår idag. Otroligt vad racerfort tiden går.

Slutligen. Ni hockeyintresserade bloggläsare vet antagligen att det spelas junior-VM i Kanada right now. Matcherna sänds på SVT24. Sent.  Sändningstiderna och det faktum att man har småbarn i familjen är en dålig kombo. Åtminstone för min sömn. Så länge det är jullov lär jag dock överleva. Skön seger för småkronorna i öppningsmatchen mot Finland. Jag hoppas det blir en trevlig fortsättning imorgon natt då Slovakien står för motståndet. Efter segern mot Finland känns det som att gruppspelets sista omgång blir helt avgörande vem som vinner gruppen. Sverige möter då Ryssland klockan 20.30 på nyårsafton. Jag misstänker att man få se den litegrann i halvsmyg. Om det nu är möjligt efter detta inlägg? Jag skulle iofs tro att fru E inte ens läser detta med tanke på att det handlar om sport. Eller vad tror ni?

Och till alla ni som längtar efter bilder på sonens nya rum måste jag säga att ni får vänta en stund till. Men håll ut. Det kommer bilder inom kort. Förmodligen inte idag, men snart. I promise.

Tomten kom i år igen

Denna gång iklädd såväl slips som glittrig glamtomterock. Sonen gick nämligen endast med på att ha tomte om herr E själv drog på sig kostymen och masken. Givetvis under sonens uppsikt. Och vad gör man inte för att den lille skvätträdde sötnosen ska vara bli lycklig? Enjoy.

Glamrock?

Uppesittarpyssel

Hela dagen idag har varit en dag där herr E, allt som oftast i samarbete med fru E, konstant befunnit sig i pysselmode. Sonens nya rum har givitvis varit det pyssel som ständigt varit i fokus, men utöver allt pysslande i detta himmelrike har det ändå hunnits med annat småpysslande. Det återstod ju en del julklappsinslagning bland annat. Kommer just nu ihåg att jag fortfarande inte slagit in fru Es julklapp. Attans osis. Ska sanningen fram är jag inte ens riktigt 100 på var den ligger. Nåja. Det löser sig.

Nu myser vi med sonen i soffan innan han ska sova. Ja. Vi vet mycket väl att de flesta andra barn i vår omgivning sover sedan länge. Men vi är en mysfamilj och myser helst tillsammans hela bunten. Absolut inget ont om alla ni som har sovandes barn vid det här laget. Nejnej. Vi är lite avis på er istället. Kanske lite extra avis idag med tanke på att vi endast kan färdigställa rummet först när sonen somnat. Hoppas det kan bli ganska så snart ändå...

Rummet blir dock makalöst bra. Både jag och fru E är meganöjda so far och skulle nog allra helst vilja flytta in där själva. Ni som följer bloggen kan räkna med att det dyker upp bilder inom kort. Spännande värre. Right?

Nu ska vi "binga". Jag återkommer till detta fantastiska verb en annan gång. Avslutningsvis hoppas ni alla har en enormt mysig uppesittarkväll. Det har vi.

Jag har nog varit duktig idag

Nästan så att jag faktiskt skulle vilja påstå att jag har varit riktigt duktig faktiskt. Så duktig att även fru E varit stormnöjd och överförtjust över mina insatser i hemmet. Och även utanför dess gränser. Vad jag riktigt gjort är egentligen ganska orelevant, men jag kan väl avslöja att det främst handlar om relativt vardagliga sysslor utblandat med lite pusslande med sonens rum och även litegrann i vardagsrummet. Jag är nöjd. Fru E är nöjd. Bra utgångsläge.

Innan det blev sen kväll åkte jag iväg till Eddahallen och "jobbade" in lite efterlängtade julpengar till hushållskassan genom att döma en innebandymatch. Kvartsfinal i DM mellan Skellefteå IBK och Sandåkern. En gnällig och ganska tråkig tillställning där de sistnämnda ganska enkelt drog det längsta strået. Trots ett tajt slutresultat. 5-6. Min och min brors insats var ganska usel. Eller. Nu kanske jag är hård, men det var nog en av de sämre insatserna för vår del. Undvik att läsa i tidningen. Om vi omnämns fick vi säkert risig kritik. Den sena tiden och det faktum att vi inte dömt speciellt mycket ihop den senaste tiden spelade nog in en hel del. Nåväl. Man kan ju inte alltid vara på topp. Men då man i stort sett aldrig får negativ kritik blir man ju lätt lite bortskämd.

För att underlätta att lägga innebandymatchen bakom mig  användes en del av arvodet till att inhandla BJ på Hemmakväll. Bra beslut. När jag kom hem insåg jag ganska snabbt att fru E var i ännu större behov av denna BJ. Hemma hade det varit stor dramatik, buller och bång och tjong i medaljongen. Sonen, den underbara och fantastiska, sov när jag kom hem. Dottern, den precis lika underbara och fantastiska, var vaken. Pigg, glad och underbart söt var hon också. Herr och fru E tog tillfället i akt och kramades med den lilla vakna dottern i soffan. Smaskade sedan BJ (Fossil Fuel) till hemskbraiga Californication.

Var du duktig idag? (Igår?)

KK för Löven - North Power The Band

Ha ha ha... jag trodde faktiskt inte att någon hade lagt ut någon av våra gamla "hits" på Youtube, men ack så fel man kan ha. Det är faktiskt makalöst otroligt vilken genomslagskraft våra AIK-covers hade på den tiden det begav sig. Den första låten "Alla älskar Skellefteå AIK" laddades ner nästan hur mycket som helst. Om jag inte minns helt galet hade vår hemsida ett snitt på nästan 1500 träffar per dygn de första tre veckorna. Många gånger stängdes sidan ner eftersom det var för mycket trafik. (Var en gratissida) Jag ska nog se om jag inte kan hitta alla gamla låtar och lägga ut dem så att fler AIK-fans får njuta av denna finfina musik. ;D Jag tror nog att det blev nästan tio stycken låtar inspelade där i hemstudion i Ursviken innan vi la ner... eller tog paus! Man vet ju aldrig när vi återvänder.


En lärares förbannelse

Eftersom många av mina läsare antingen är eller lever nära någon lärare anar jag att en del av er förstår vilken förbannelse jag pratar om. Precis. Lovsjukan. Det slår nästan aldrig fel (rätt?) att man någon dag in på ledigheten blir sjuk. Så även denna gång. Tack och lov har familjen E ännu skonats från magsjukan som härjar friskt (sjukt?) runt Älvsbacka och vandrar från familj till familj. Vi är dock förkylda. Mer eller mindre hela bunten. Mest herr E. Eller herr E känner åtminstone av det mest. Och gnäller mest. Även om det inte är speciellt mycket gnäll från min sida. Äntligen en grej där jag faktiskt är lite sådär klassiskt manlig. Manligt vek. Minns reklamen och ler "Ni tjejer pratar om att föda barn, men ni ska bara veta hur det känns när en karl är riktigt förkyld." Huvudet värker, halsen är öm, näsan rinner, ögonen kliar och kroppen känns sådär lagom tung, öm och förkyld. Jobbigt. Ska nog prova Echinagard.

Förhoppningsvis har man tillfrisknat innan självaste julafton. Förmodligen mår jag nog bättre redan om någon timme när jag inte är lika morgonrisig som nu. Jag håller tummen för att det blir just precis så.

Förkyld!

Sonens nya rum

Det är mycket möjligt att jag redan skrivit om sonens "nya" rum här på bloggen långt långt tidigare än detta inlägg. Planerna att treåringen ska få ett nytt rum har nämligen funnits länge. Jättejättelänge. Problemet har dock varit, som så många gånger förr, att familjen E med herr E i spetsen aldrig fått tummen ur... ja, just det... ur röven! Tyvärr. Nu finns det dock hopp om att det händer. I ärlighetens namn känns det faktiskt som att det kommer att hända. De nya planerna är att sonen ska få sitt nya rum i julklapp på julaftonsmorgonen. Tanken föddes från en egen upplevelse jag hade när jag var en betydligt mindre kille än jag är idag och mina föräldrar i slag med mina syskon, främst storebror Jojje, överraskade mig med ett sprillans nytt och fräsigt rum på min födelsedag. Rummet i sig var jättefint, men upplevelsen att de gjort iordning det i hemlighet och att hela rummet helt plötsligt bara stod klart minns jag kändes fantastiskt. Snudd på magiskt. Jag hoppas att sonens upplevelse blir något liknande...

Först var tanken att sonen skulle flytta in i "3:e rummet" som vi kallar det. Ett rum på övervåningen som stått tomt, eller varit fyllt med garbage rättare sagt, fram till och med för ganska precis 24 timmar sedan. Efter lite funderingar kom vi istället fram till att sonen ska få flytta sovrummet som tidigare tillhört herr och fru E. De två vuxna tänkte att de kunde dras med rummet som glömts bort ett tag och trodde att denna kompromiss skulle vara rätt så bitter. Men icke sa nicke. Igår när fru E drog på jobbfest kallade herr E in finfin förstärkning i form av lillebror J, lillasyster S och mamma A. På ett litet kick var det gamla sovrummet förflyttat och tavlor hängde uppe, lampor var upphängda och garderober flyttade. Och fint blev det! Betydligt mysigare än tidigare. Jag har svårt att erkänna det, men till och med tapeterna och faktiskt nästan gardinerna som var befintliga fungerade. Weird. I know. Som pricken över i:et somnade sedan dottern ganska direkt omedelbums när hon blivit nerlagd i spjälsängen i det nya finfina rummet. Bra start. Tyvärr gick det alldeles på tok för fort för att det skulle hinnas med att ta några före och efter bilder. Sorry. Jag lovar att försöka fota lite under byggandet av sonens rum. Om någon är nyfiken?

Nu återstår det bara att se till att sonens rum hinner bli klart i tid. Idag hyrde vi ut sonen redan rätt så okristligt tidigt till morgonpigga svärfar och svärmor (nja, så morgonpigg vette katten om just svärmor är egentligen) för att hålla tempot uppe. Just nu skruvas det ihop diverse möbler från IKEA samtidigt som det städas ut och pryttlas på lite här och där. En lampa från Kartell, ni uppmärksamma kanske minns fyndet, ska hängas upp. Denna designlampa är dock elefantiskt mycket krångligare än en traditionell IKEA-lampa att pula ihop. Jag gav upp och har bestämt mig för att kapa såväl sladd som vajer - o r d e n t l i g t - för att underlätta upphängningen till nästa försök. Jag är dock tveksam till att det sker idag. Tror jag ger mig in på nästa paket från IKEA istället. Nästan som att bygga byggsatser som när man var liten. Nästan.

Sist, men inte minst, en liten fråga. Hur tycker ni att sonen ska få sin julklapp? Vi har funderat litegrann på att förflytta honom sovandes under natten så att han vaknar upp i ett nytt rum. Med risk för total panik och skrik från det första flrslaget har vi även funderat kring ett alternativ där sonen vaknar med ett garnnysta att följa runt huset för att sedan nå målet. Rummet. Eller ett brev i en julklapp kanske. Med ledtrådar. Hm. Ja, jag vette katten hur det blir. Några bra tips?

Hur tänkte du nu? - Del 5

Familjen Campbell i New Jersey består av fem personer. Pappa Heath, mamma Deborah och tre barn. Sonen Adolf Hitler och döttrarna Joycelynn Aryan Nation och Honszlynn Hinler Jeannie.


 När familjen Campbell nyligen skulle beställa en födelsedagstårta till den treårige sonen vägrade butiken att ta emot deras beställning. En talesman för butiken meddelade att de tycker att det är opassande att skriva in en grattisönskan till Adolf Hitler. No shit? 


Och det var tydligen inte första gången som familjen får kalla handen när de beställer tårta. - Det här är inte rättvist mot våra barn, hur kan ett namn vara stötande? frågar sig pappan. Föräldrarna förnekar att de skulle vara rasister, men de tycker, som väldigt många andra amerikaner, inte att "raser ska mixas". Alla de svastikor som finns på husets väggar, kuddar, jackor, kylskåp och på familjens bil ser de som symboler för fred och balans.

Allvarligt, familjen Campbell. Hur faen tänkte ni nu?Källa:Aftonbladet


Ljuva, ljuvliga Jullov

Nu. Äntligen. Stunden är kommen. Finally. Jullovet är här och det känns mer efterlängtat än någonsin. Från både herr E och sonens sida. Ja, kanske även från fru E och dotterns sida också, men inte lika mycket. Inte lika mycket som för killarna. För vi är större. "Eller hur pappa? Att killarna är större?" Så skulle härlige sonen förmodligen uttryckt det. Det är nämligen rätt mycket snack just nu om att vi killar ska hålla ihop mot tjejerna och att vi är starkare och större. I wonder why. Not really.

Sonen uttryckte sin glädje över mitt jullov på ett alldeles förträffligt och underbart sätt tidigare ikväll när han rullade runt och studsade omkring i den stora sängen där herr och fru E, åtminstone fru E (herr E brukar allt som oftast hamna inne hos sonen) planerat att sova. Med den mest exalterade röst ni kan föreställa er komma från en treårings lilla strupe skrålade han lyckligt;

"Pappa har jullov. Hipp hipp hurra! Vi ska vara lediga jättejättelänge. Hipp hipp hurra! Tre veckor! Hipp hipp hurra!"

Trots sonens tveklöst enorma glädje över det stundande jullovet vette katten om jag ändå inte är den som är allra mest glad. Det är ju givetvis oerhört omöjligt att riktigt veta, men jag tror nog sannerligen att precis så är fallet. Åh, ljuva ljuvliga jullov. Tack för att du äntligen har kommit.

Ett kedjebrev hamnade i inkorgen

"Gyllene omslagspapper"


Jag fick detta från en vän, som fick två saker att välja mellan. Det sa mig att även jag hade två saker att välja mellan. Jag har valt. Nu är det Din tur att välja.


Historien handlar om en mamma som för en tid sedan skällde på sin 8 åriga dotter för att hon slösade på en rulle med dyrt guldfärgat omslagspapper. Pengar var det ont om och hon blev ännu mer upprörd när hon såg att dottern använde pappret att dekorera en ask som hon placerade under julgranen.


Hursomhelst, den lilla flickan gav presentasken till sin mamma nästa morgon och sade, "Den är till dig, Mamma" Mamman blev generad för hennes tidigare ilska mot flickan, men hennes ilska blossade upp igen när hon öppnade presentasken och såg att det var tomt.


Hon sa till sin dotter med harm i rösten. "Vet du inte unga dam, att när du ger bort en present är det meningen att det skall vara någonting i paketet?"


Dottern som hade tårar i sina ögon sa, "Men, Mamma, det är inte tomt! Jag blåste kyssar i den tills den blev full."


Mamman blev förkrossad. Hon föll på knä och slog armarna om sin dotter och bad henne och förlåtelse för hennes obetänksamma ilska.


En kort tid senare tog en olycka dotterns liv, och det sägs att mamman behöll det gyllene asken bredvid sängen för resten av hennes liv. När hon helst kände sig nere eller mötte svårigheter öppnade hon asken och tog ut en inbillad kyss och mindes kärleken från barnet som hade lagt kyssarna däri.


En verkligt underbar känsla, denna gåva till oss är en ask full med ovillkorlig kärlek och kyssar från våra barn, familjen och vännerna. Det finns inget mer värdefullare än detta.


Så du har nu två val:


1. Sänd detta vidare till dina vänner, eller


2. Radera detta och agera som om detta inte berörde ditt hjärta.

------------------------------------------------------------------------------


Som ni ser valde jag ett alldeles nytt och egenkomponerat alternativ. Att kasta in det på bloggen. Historien, som givetvis med största säkerhet är påhittad, fick hjärtat i herr E att slå något slag extra. Kanske har det lite att göra med att jag ganska precis nyss lämnat en alldeles underbar och ledsen liten pojke hemma. Högst troligt spelar det in rätt mycket. Efter idag har jag jullov. Länge. Tre veckor. Både jag och sonen längtar oerhört.


J@£¤$€£&VLA SKIT!

Det blev ingen bowling för min del... åtminstone inte ännu. De andra är på plats och slår strikes så gott de kan. Jag väntar på skolteknikern på skolan som akut har blivit inringt för att åtgärda en alldeles bedrövlig, onödig och idiotisk gärning. Trodde, eller snarare hoppades, att vi skulle slippa en incident like this detta år. Icke.

För att göra mig lite glad skriver jag och skryter litegrann om min fantastiske lillebror som alldeles nyligen vunnit ett presentkort på en tatuering värd 2000kr. Lillebror vann tack vare en fin motivering till sitt önskade motiv. Motivet han har valt är en symbol för att hedra sin älskade vän som för en tid sedan gick bort alldeles på tok för tidigt. En tragedi som för alltid lever kvar i våra hjärtan. Och för min bror snart även i huden. Ni som följt min blogg ett tag vet förmodligen vem jag menar. Vila i frid P.

Strike!

Idag ska jag tillsammans med the IV-crew och alla våra underbara kids ha lite myspysig julavslutning. På agendan står inledningsvis filmtajm på skolan samt charmig grötmiddag med efterföljande fika. Såklart. Som avslutning och pricken över i:et drar vi sist, men inte minst, till Bowlingkompaniet och slår ner lite käglor. Kan ju vara bra ombyte att slå ner något annat liksom. Om ni hajar hur jag tänker?

Förhoppningsvis blir det absolut inget annat än en mycket trevlig och rolig eftermiddag och kväll. Bowling är ju kul. Synd bara att man ska vara så in i bänken dålig på den där sporten. Jag blandar och ger precis varendaste gång. Oftast brukar jag nog klara mig över den så kallade "skamgränsen" på 100 poäng, men visst fasiken händer det att man då och då hamnar under. Det personliga rekordet som jag, givetvis enbart på grund av enorm tur, bowlat in ligger på fullkomligt osannolika 187 poäng. Jag kan för mitt liv inte förstå hur jag någon gång ska lyckas slå det. Mest troligen händer det aldrig. Liksom once in a lifetime grej. Jag ser dock alltid till att se cool ut när jag bowlar. Just like these guys.

 

"I love the feeling that I get when I strike
That's the only time I feel alive
Don't need you baby just need to strike
I love the feeling that I get when I strike

So get on your feet and bowl to the funky beat
Bowl to funky beat
Bowl to the funky
Bowl to the funky
Bowl to the funky beat"

Grötkoma

Grötkoma!

Tomten är död

Jo. Det är faktiskt på fullaste allvar och helt och hållet sant. Hammarbysupportern Johan "Tomten" Johansson blev 72 år gammal. Han syntes i tv redan 2001 när Hammarby vann sitt första, och hittills enda, SM-guld i fotboll då ett tv-team följde den rörde supportern. Tomten fick sedan möjligheten att vara med i Fotbollsgalan vid flera olika tillfällen där han gjorde reportage tillsammans med Dogge Doggelito. Genom Fotbollsgalan blev han snabbt en relativt omtyckt och känd på riksnivå tack vare sin unika utstrålning och en artistisk läggning som gjorde att han inte drog sig för att bidra med mycket sång och glädje. Eftersom att det är juletider och att mitt hjärta faktiskt fortfarande slår för söderns höjder skickar jag härmed en tanke till Tomten och dedikerar också följande fantastiska sång till denne skäggige man.

 

Källa: Aftonbladet

Someday Monday

Sista arbetsmåndagen detta år. Känns ganska så alldeles förträffligt bra faktiskt. Jobbet var dessutom ganska ovanligt bra idag. Om jag skulle berätta allt som hänt skulle jag dock tro att ni inte alls skulle hålla med mig ens litegrann, men that's life with the IV-family. I like it. Sonen är febrig och sjuk och blir till sin enorma lycka hemma från förskolan även imorgon. Jag hoppas så in i bänken att han är feberfri imorgon så att han kan gå på förskolan på onsdag. Det känns viktigt att den lille krabaten går dit även om han som det är just nu verkar hata att vara där. Åtminstone att lämnas där. Därför känns det extra viktigt. Det blir onekligen ett långt jullov för hans del så all förskoletid är av värde.

Nåväl. Nu ska jag vandra ner i tvättstugan from hell och hänga upp tvätt. Nitlott. Varje gång fru E går ner och laddar tvättmaskinen känns det dock som en vinstlott. Typiskt. Skrattar bäst som skrattar sist kanske? Ja, inte fasiken blir det jag i och med detta uppgör. Men jag ska absolut inte klaga. Nejnej. Fru E är lovely, wunderbar och elefantiskt god mot mig. Oftast. Och trots att jag vill tro och påstå att vi lever i ett jämställt förhållande kan jag ibland inte undgå att inse att det ändå är så förbenat typiskt manligt och kvinnligt. Tyvärr.

För att peppa mig själv inför tvättupphängningen kastar jag in en bild på det allra bästa jag vet.

Syskonen E!

Visst är dom great?

En trött, sliten och lätt febrig liten rackarunge...

...somnade hastigt och lustigt i soffan med brevet från kärleken M i famnen. Pappa fick absolut inte ligga näranära och mysa.Det skulle nämligen brevet göra. Och Pippi. Det var också okej. Stora klumpiga pappa skulle enligt den kloke sonen mest troligen bara förstöra det ack så värdefulla brevet om han envisades med att ligga och klumpa sig på soffan. Ojoj. Den oron måste man som godhjärtad fader helt enkelt respektera. Det finns liksom ingenting annat att göra.

Snark!

Söndagar - I like it?

Egentligen känns det nog ganska så helfel att skriva och påstå att jag gillar söndagar så jättejättemycket som jag just nu faktiskt ändå har tänkt göra. Söndagar brukar annars vara något utav en ångestladdad dag där man i all desperation försöker slöa, ta det lugnt, koppla av, vila och samla energi inför morgondagens kommande uppstart på arbetsveckan. Vetskapen om att arbetsveckan nu tar vid och att morgondagen förbjuder sovmorgon kan onekligen vara ångestframkallande. Härliga, lediga helgdagar tillsammans med underbara familjen E är ju det jag lever för. Jobbet är bra. Jag trivs. Ni vet väl det vid det här laget? MEN. Skulle jag bli snuskigt rik skulle jag aldrig någonsin fundera på att fortsätta att arbeta. Det är sanningen. I alla fall inte i den form jag gör nu. Jag skulle nog göra mer crazy grejer som att hobbyjobba hemifrån med diverse påhitt. Jag gillar sånt. Jag gillar det massor. Samtidigt känns det som en ohyggligt ostadig inkomst. Tyvärr. Och med huslån, studielån, amorteringar, räntor, elräkningar och andra diverseutgifter känns en stadig inkomst ack så nödvändig.

Nu skulle dock det här blogginlägget handla om något helt annat än min fantasi om den stora drömvinsten. Nämligen om söndagar. Först och främst är det väl antagligen lika bra att jag erkänner det delvis redan välkända konceptet söndagsmiddagar gällande familjen E nu omedelbums på stört. Det är sant. Familjen E äter mer eller mindre aldrig, och nu menar jag verkligen aldrig, söndagsmiddagar på hemmaplan. Lyxigt I know. Den första söndagen varje månad bjuder familjen Rönnberg in alla Rönnbergare med familj på söndagsmiddag. De öviga söndagarna är det Familjen Ejrevi som bjuder in på detsamma. Jo, jag vet - Vi är ohyggligt bortskämda. Ohyggligt. Sant. Tack och lov är vi även ohyggligt tacksamma.

Här under hösten har söndagar ofta också inneburit ett besök på Nordanå och pysselhörnan med efterföljande fika i fiket. En liten rundtur på museet brukar också förekomma vid dessa tillfällen. Idag var det dock sista gången för i år och frågan är om det blir någon fortsättning på detta fantastiska arrangemang. Jag håller tummarna. Hårthårt. Pyssel är kul och Nordanå är mysigt. I like. Idag var det pyssel i svart och gult och samtidigt återfanns det en finfin AIK-utställning på övervåningen. Sonen jublade, sjöng hockeyramsor och spenderade mycket tid vid bordshockeyspelen. Wunderbart.

På senare tid har söndagar också kryddats med ytterligare en aktivitet. Faktiskt helt och fullt på mitt initiativ. Jag har nämligen bokat en gymnastikhall för de tokiga barnen på Älvsbacka så att de kan få springa, balansera, hoppa, skutta, spela boll, skratta, tjoa och tjimma och ha allmänt trevligt sådär halvjobbigt tidigt på söndagsmorgonen. Det är uppskattat. Det syns i de smås ögon och känns i atmosfären som sprider sig bland såväl små som stora i gymnastiksalen. När jag själv var en liten rackarunge brukade mamma och pappa alltid boka gymnastiksalen i Ursviken så att jag och mina syskon och ibland också kusiner kunde leka på lördagsmorgonen. Jag älskade det och nu när jag själv har barn som kan uppskatta detsamma kändes det som ett oerhört enkelt beslut att ta. Förhoppningsvis blir det en fortsättning hela våren.

Söndagskvällen var för en tid sedan också förknippat med filmkväll för herr och fru E. På senare tid har dock alla tokbra serier liksom stulit all tänkbar filmtid dessa och alla andra kvällar i veckan. Återstår att se om det blir så även fortsättningsvis. Ikväll misstänker jag faktiskt att det vankas Prison Break för vår del. Spännande.


Summa summarum. Jag gillar nog söndagar trots allt. I alla fall söndagar som idag. Synd bara att det är måndag imorgon...

Gillar du söndagar?


"Give a little bit" by MQ

Jag misstänker att många redan har hunnit med att uppmärksamma reklamklippet som nu snurrar rätt flitigt på kabeltelevisionen. En finfin låt signerad MQ. Givmildhet är temat för MQs stora julkampanj - en kampanj som genomförs till förmån för Röda Korset. Till julkampanjen har MQ samlat en stor grupp svenska artister som förenas i en ny tolkning av Supertramps hit "Give a little bit". Artisterna är Dolph Lundgren, Andreas Wilson, Conny Bloom, Wille Crafoord, Darin, Dogge, Lazee, Verner från Autopilot Society, Marie Serneholt, Jessica Andersson, Sofia Talvik, Fanny Hamlin, Ana Diaz, Rebecka från The Models, Anette Qviberg Lundgren, Jannicke Lindström och Nina Persson. En onekligen skön skara.


Som en symbol för kampanjen har också ett strasskors i form av en brosch och manschettknappar tagits fram. Korset säljs i alla MQ-butiker och förtjänsten går oavkortat till Röda Korset. Snyggt. Både syftet och själva broschen också faktiskt. De medverkande artisterna bidrar förutom med sina sångröster också genom att avstå halva sitt gage till förmån för Röda Korset. Snyggt, men att avstå hela gaget hade väl inte varit helt omöjligt eller? Även intäkterna från nedladdning av singeln kommer att bidra till Röda Korsets verksamhet. Och med tanke på att låten faktiskt känns riktigt bra kanske det kan generera en del. Vi får hoppas.


Aftonbladets Snorungar...

...kan nog bli en riktigt rolig följetong. Don't you think?


Yeah it's finally friday!

Ooooh, what a happy day - Yeah it's finally friday - Can't believe it's happy friday!


"En neger är en degraderad, sinnesslö, lägre stående människa..."

Neger?

När min son skulle gå och sova ville han att jag skulle läsa en av alla mina gamla Pixiböcker och döm om min förvåning när följande sida slogs upp. I ärlighetens namn visste jag inte riktigt vad och hur jag skulle läsa. Efter en millisekunds tvekan blev det att läsa "Den mörkhyade dockan...". I min värld är det nämligen kränkande att säga neger. Som många av er säkert vet härstammar ordet från spanskans "negro" som betyder svart och det började användas om afrikaner under slavhandelns dagar.


Mycket av vetenskapen och litteraturen om svarta vid den här tiden handlade om att skapa ett försvar för slaveriet och det koloniala projektet. För att rättfärdiga slaveriet var det givetvis nödvändigt att kunna övertyga folk att tro att svarta var underordnade vita. Svartas underlägsenhet var därmed det återkommande temat i vitas skildringar av afrikaner. Så här skrev till exempel svensken Olof Bergius i en reseskildring från 1819:


"Sådan står Negern på nedersta trappsteget av den menskliga odlingen. [...] Emellan hans förnufts högsta ståndpunkt och den förståndsgrad hvarifrån vi redan som barn börja uppstiga till vetenskapernas regioner ligger ett svalg, som hittills ingen har öfverstigit, hvilken ej ärft en stråle af de hvitas färg på sin hud och på sin själ. [...] att försöka civilisera denna undermänniska vore i strid med sjelfva naturen." (Catomeris, Det ohyggliga arvet)


Negern är alltså en stereotyp. Den bild av den svarte som vita fabricerat genom århundraden. En del gillar att hävda att de inte alls menar något illa med användandet av ordet och att de har all respekt för svarta. Och när dessa upplyses om att svarta ser ordet som stötande kommer ofta försvarstalen: "jag har ju alltid sagt så här", "jag menar ju inget illa med det". I mina ögon och öron är det ingenting annat än total respektlöshet. Svarta har aldrig själva kallat sig för negrer. 

Man kan väl säga lite vad man vill om Folkpartiet i stort, ur skolans synvinkel kan jag nog villigt erkänna att jag är rätt kritisk till deras politik, men jag vill ändå passa på och avsluta detta blogginlägg med ett citat från landets mycket kloka integrations- & jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. "En neger är en degraderad, sinnesslö, lägre stående människa och att kalla någon neger och inte mena något illa med det är att likna vid att spotta någon i ansiktet och inte mena något illa med det."

Hur skulle du ha läst?


Vilket hjältemod!

 

...tyvärr överlevde inte den lilla hundkompisen trots en oerhört heroisk insats.

Källa: Aftonbladet

Erikas födelsedagspresent

Yeah!

Min underbara fru E fyllde år den 31 oktober. Way back by now. I know. I alla fulla fall fick hon en något försenad present av mig en ganska lång tid tillbaka. Hon fick faktiskt inhandla den alldeles själv. Kanske inte sådär super deluxe romantic, men jag hade åtminstone bestämt vad hon skulle köpa. Anledningen till att hon fick inhandla den själv var enbart av ekonomiska skäl. Armbandet inhandlades nämligen vid en klubbkväll. Det är liksom fru E och hennes girlfriends nya grej. Ytterdörren till radhuset med den långa farbrorn öppnas lite lätt. "Är det ingen klubbkväll i veckan?" ropar en förbipasserande girlfriendgranne. Nåja. Ska jag vara helt ärlig är jag nog mest lite avundsjuk. I love the klubbkvällgrej. Typiskt omanligt. I know. Men I love the bloggthingy också. Och rosa. Jag vet. Ni tänker gay. Det är helt okej. I love the gaygrej också även om det inte är det minsta min grej.

Nu har jag nog spårat litegrann. Men visst var armbandet fint?

Världens bästa lärare?

Jag belönades med ännu en finfin utmärkelse idag... Haggie som är en av mina nuvarande elever hade kastat upp ett kort från gårdagens bildlektion där vi lärde oss mer om att fota med systemkameror. Till kortet fanns en  skrytsam, men ack så sann, text. ;D

En utmaning jag valde att anta...

Eftersom jag har en vana av att smygläsa lite hos Krutrut antar jag att hennes utmaning även vänder sig till lilla stora mig då hon skriver - "Ni andra kan också ta med er! Ropa bara när ni skrivit klart!". Visst borde det onekligen innebära att även jag med säkerhet kan känna mig utmanad? Ja.

Jag har alltid...

1. Gillat att fika
2. Tyckt om att spela bollspel
3. "Mjukisar" på mig hemma
4. Varit lugn och lite lat
5. Haft fula ben med blåmärken, sår och andra skavanker
6. Ett sug efter att få köpa finfina och, ibland, helt onödiga saker
7. Gillat att rita, klottra, skriva och kludda
8. Känt mig älskad av min familj och älskat densamma
9. Sagt att jag skulle hitta en fru som vill ge massage och som vill/kan ha en katt
10. Lite för lite tid

Jag har aldrig...

1. Gott om tid på morgon
2. Varit så mätt att jag inte fått plats för lite fika
3. Lätt för att tycka illa om folk
4. Jättebråttom
5. Riktigt exemplariskt bra i ryggen
6. Varit bra på att höra av mig till kompisar
7. Gillat broccoli
8. Tröttnat på att spela tv-spel
9. Inte fått jobbet efter en arbetsintervju
10. Orkat träna ordentlig barmarksträning

Trots att jag misstänker att många av mina bloggläsare redan har sett den här utmaningen tidigare i diverse andra bloggar passar jag ändå på och utmanar alla som känner för det. Och till Magnus, som fått en bloggrevival, skickar jag en alldeles egen och personlig utmaning.


Music for the masses - nostalgi


Idag spelade jag en innebandymatch

Mitt lag vann med 6-4 och enligt min fullkomligt opartiske son var jag överlägset bäst på plan. Detta scenario återskapade sedan sonen med en alldeles lysande och finfin teckning. Jag är den stora killen. Såklart! Och motståndaren ser ju onekligen ut att vara hyfsat bortdribblad med tanke på all ketchup och senap han har i ansiktet.

Pappa!


En award!

Love!

Rara söta Anna (ni minns väl alla Ronny och Ragges gamla slagdänga?) som bor i Säluset har nominerat mig till en ny - I LOVE YOUR BLOG. Hennes finfina nominering löd som följer...

"Jag gillar att läsa en killes tankar om familj och livet i stort."

Jag tackar och bockar så att ryggen värker. Jag tycker om att ha dig som läsare Anna och du vet att jag har en vana att titta in i din bloggvärld lite nu och då också. Även tjejers tankar om familj och livet i stort är roliga att läsa. ;)

Nu ska man väl egentligen, i enlighet med reglerna, nominera några egna bloggar, men just nu är jag inte riktigt redo för det. Tiden är på tok för knapp just nu. Tyvärr. Jag lovar dock att återkomma med lite nomineringar inom kort. I promise som sagt var.

Substitut

Kulla!

Ny kanske minns min besvikelse från ett tidigare inlägg när jag gick miste om det där lampfyndet som jag under en längre tid gått och dreglat över. Nu har jag efter lång kamp och timmar av terapi kommit över den händelsen och istället inhandlat ett substitut. Ett mycket finfint substitut. Fast att skriva att det är jag som har inhandlat det är ingenting annat än en ren och skär lögn. Egentligen var det fakiskt en vänlig busschaufför, läs vän till svärmor, som gjorde oss den goda gärningen att inhandla den åt familjen E. Vi är enormt tacksamma. Jag var nämligen makalöst magiskt less på lampskrället som stod där innan och efter det att lampfyndet gled mig ur näven blev det absolut inte det minsta bättre på den fronten. Nu är det dock åtgärdat. Nu känns det bättre. Den gamla lampan har flytat ner till källarförrådet och givit sin plats till vår alldeles nyinflyttade Kulla. Ljuvligt som Leilas Rocky Road.


Fridays Christmas Project

Fredagar är nog mina favoritdagar. Visst, man jobbar och det är ju lite sisådär med om det är kul eller inte att jobba, men jag har åtminstone kortdag. Och sen när den väl är slut har man hela helgen framför sig. Frihet. En mycket härlig känsla. Denna fredag hyrde vi ut våra småttingar till farmors och mormors. De fick ta hand om varsin. Bra med två barn ibland. Och minst lika bra med två uppsättningar far- och morföräldrar.

Herr och fru E slog sedan följe med den andra Familjen E boendes på Dalgatan samt familjen M och begav sig mot Sälteaterns julshow. Samtidigt låg familjen HC, som enligt planerna också skulle medverka, i magsjuka hemma i det lilla vita huset med den röda dörren. Inte alls lika nice som vi fick ha det kan jag tänka. Krya på er kära vänner.

När vi anlände till Västerbottensteatern kände vi oss dock rätt missanpassade. Medelåldern var lätt 65+. LÄTT. Var vi än vände blicken fann vi en äldre man eller äldre kvinna. Hade vi verkligen kommit rätt? Hade de verkligen kommit rätt? Erika småpratade med mannen i biljettluckan som bekräftade våra misstankar om att PRO hade köpt om i stort sett hela kvällens föreställning. Hur skulle nu detta gå? Visste de verkligen vad Sälteatern var och hur deras shower brukar gå till? Blir det fiasko?

Vi sippade på vår välkomstglögg en stund innan det var dags att gå till bords. Eftersom vi var ute tidigttidigt och bokade biljetter hade vi fått alldeles förträffliga platser. Längst fram alldels precis i mitten. Mycket trevligt. Enda smolket i bägaren var kanske att en av skådespelarna spottade ett helt glas, med något som skulle föreställa vin, rakt över mig. Men, men... Det får man väl ta?

Maten var helt okej. Åtminstone för de som åt kött. Jultallriken hade väl i stort sett det mesta man kan tänka sig från ett julbord. Erika saknade potatis. För oss vegetarianer saknades istället det mesta. En relativt stor skål grönsallad bestående av isbergssallad, ruccola, rödlök, paprika, gröna och svarta oliver och avocado. I hate oliver. De petades givetvis bort och salladen som återstod var god tillsammans med en utsökt vinegrette, men allvarligt. Prisskillnaden på den vegetariska tallriken jämfört med köttätarnas jultallrik måste ha varit enorm. Frågan är vem som tar denna profit - Sälteatern eller Den tyske kocken? Jag var bekväm och ställde inte till med några scener. Det fick sälarna stå för.

Själva showen var riktigt bra. Den var uppbyggt med en rad olika sketcher. Vissa bitar hysteriskt roliga och andra faktiskt riktigt mysiga. Riktigt bra som sagt. Eftersom jag inte spoila tillställningen för övriga skriver jag inget mer om den. Ni som har biljetter kan dock förbereda er på en trevlig kväll. Så mycket kan jag faktiskt garantera. I promise.

Efter avslutad show gick vi hem och fikade gottgott julfika, åt snacks och smaskade på gotteligott julgodis, spelade lite spel och myspyste. Nice. Som vanligt en mycket trevlig fredag trots att den denna gången till stora delar var utan våra underbara barn. Men ska sanningen fram är det ju faktiskt ganska skönt att slippa dem ibland. Eller hur?

Vad var ditt Fridays project?


It's Thursday


En bra hårdag

Fram!

Vår underbart söte son besökte vår underbart söta frisörska N igår och fick sig en ny frisyr och sisådär sjuttioelva pepparkakor. Lyxigt värre. Hos frisörskan N får man som barn göra precis vad man vill. I stort sett. Allt från att smaska obegränsad mängd pepparkakor till att peta sig i näsan. Resultatet blev finfint tycker jag. Den lille treåringen blev bara så himlans mycket äldre helt plötsligt. Ojojoj... ibland när han ligger och sover känns det nästan som att han redan är tonåring. Hemska tider. Men som sagt var, frisyren var finfin. Eller hur?

Bak!

Måndagsmisär

SAAB!

Ni kanske minns all den där glädjen jag kände och bloggande om igår. Alltså om att bilen (som gud glömde) mirakulöst självläkte och att pappa Rönnberg i och med denna självläkning retsamt enkelt kunde starta bilskrället. Jo. Igår afton var allt onekligen frid och fröjd i detta ärende. Idag är läget annorlunda. Let me tell you why. Bilen startade finfint imorse i det varma garaget. Motorn lät bra och den var behaglig att köra. Hela vägen fram till rödljusen utanför Expolaris. Där dog bilen. Och startade never again. Grattis Mikke. Jag hade precis vunnit högvinsten att stå i morgontrafiken med en bil som inte alls ville ge en hjälpande hand. Som tur var fanns det en hel del människor i omlopp i min närhet och några av dessa var vänliga nog att assistera mig att putta upp bilen på gång- och cykelbanan. Där fick den stå. Länge. I stort sett hela arbetsdagen faktiskt. Sen fick jag ovärderlig hjälp av min kollega och namne att bogsera bilen till Hasses Bilservice. Ni kanske minns den där Hasse som misstänkte tändkasetten eller bränslepumpen från föregående inlägg? Jo, just denne Hasse tittade sedan på bilen och hann också med att meddela mig att det var just pumpen som gått på pumpen. Grattis. Familjen E har just vunnit ännu en onödig utgift såhär alldeles lagom innan jul. Imorgon kommer domen. Jag har faktiskt ingen aning alls om vad kalaset kan gå loss på, men när jag slöGooglade på "byte av bränslepump +Saab" fick jag en hel del blandade bud. Tyvärr verkar det finnas risk för att det blir dyrtdyrt. Jag hoppas verkligen att jag klarar mig under 3,000 kronor, men risken finns tyvärr att det kan svida ännu värre än så. Bilar. I just hate them. Hate.

Trivs du med din bil?

RSS 2.0