Tröstaren av Karin Wahlberg


Min mamma säger...


"Jag är inne på att läsa deckare just nu.


Först ut är "Tröstaren" av Karin Wahlberg.  Det är en bok där den mesta av handlingen utspelar sig i sjukhusmiljö, men det är absolut inte att förväxla med romaner där sköterska blir kär i läkare eller liknande. Det är en spännande och välskriven deckare där spänningen faktiskt är kvar genom hela boken.


Huvudrollen har en läkare vid namn Veronika. En kvinna skottskadas på hemväg från ett " symöte" när hon passerar en kyrkogård. Hon opereras och allt verkar gå bra. Hennes man verkar göra allt för sin fru och trakasserar alla som arbetar på sjukhuset. Det pågår samtidigt en parallellhandling, där ett nyfött barn hittas utanför polisstationen. Många av personerna i boken är yngre och det gör hela boken lite mer intressant.


Den här boken passar alla som gillar lite välskriven spänning. Eftersom romanen innehåller många unga karaktärer så tror jag att många yngre läsare kan känna igen sig i vardagens problematik.


Karin Wahlberg är vid sidan av författarskapet läkare vid Universitetssjukhuset i Lund. Därför väljer hon att förlägga sina romaner i sjukhusmiljö. På så sätt slipper hon en massa förarbete med att kolla miljöer och liknande."

Min kommentar

För min del känns deckare liksom "sådär". Jag har liksom aldrig fastnat. Underligt med tanke på att de allra flesta som jag känner helst av allt helst läser just deckare. Här är det en deckare som till största delen utspelar sig i sjukhusmiljö. Nja, jag gillar inte sjukhus sådär supermycket heller faktiskt. Nåväl, det känns faktiskt ganska skönt att detta, äntligen(?), var en bok som jag inte direkt kände att jag behövde lägga till måste-läsas-listan. Men alla ni andra som gillar deckare eller sjukhus bör genast springa till biblioteket eller närmsta bokhandlare och fixa en kopia av denna bok. Typ.


Vad borde egentligen vara tillåtet i klassrummet?

Jag var nyligen på ett mycket uppskattat sommarfika hos en av våra mycket trevliga grannar igår tillsammans med några andra precis lika trevliga grannar. Oerhört trevligt, gott och intressant. Jag kan aldrig sluta upp med att glädjas över det faktum att vi bor just där vi bor. Ett fantastiskt område med fantastiska människor. Lovely. Vid ett tillfälle under fikat började vi diskutera om skolan och vad som var och borde vara tillåtet eller inte.


Vi inledde med att diskutera användandet av keps under lektionstid. För mig är det en självklarhet att eleverna borde kunna ha keps, eller mössa också för den delen, om de så önskar. Jag kan faktiskt inte förstå varför folk stör sig på detta. Att bära huvudbonad är idag väldigt vanligt, speciellt bland killar, och ofta ett högst medvetet val från elevens sida. Denna huvudbonad kan, förutom att vara ett "fashion statement", besitta enorma krafter och ge dess bärare både bättre självkänsla och självförtroende. Faktiskt. Det kanske låter fånigt, men är i allra högsta grad en sanning. Ska vi som pedagoger försöka bekämpa detta då det klart och tydligt ingår i våra mål att vi ska stärka just nämnda självkänsla och självförtroende? I think not. Sen undrar jag om det verkligen är värt att lägga ner energi på att bekämpa huvudbonader i skolans värld då det bevisligen finns betydligt viktigare "krig" att vinna i kampen mot(?) elever och ungdomar.


Men, visst. Även jag kan ibland tycka att eleverna kanske borde ta av sig sina huvudbonader när de ska äta i matsalen, men precis i samma sekund funderar jag vad anledningen till att jag känner så är. Beror det helt enkelt på en djupt rotad, numera relativt förlegad, uppfostran om vett och etikett? Högst sannolikt är det så.


Ett annat vara eller icke varande som vi diskuterade var mobiltelefoner i klassrummet. Majoriteten, ja alla förutom jag, i sällskapet tyckte att mobiltelefoner ska vara helt och fullt förbjudet i klassrummet. Jag önskar motsatsen. "Det ska vara ordning och reda!" och "Alla blir störda om det ringer i någons telefon!" var kommentarer som mottogs av hurrarop och tacksamhet av andra i sällskapet. För min del ser jag inga problem med detta. Det går givetvis att ha ordning och reda även om mobiltelefoner tillåts. Att hävda något annat anser jag är att se ner på dagens unga. De är inte inkompetenta. Tvärtom. Mina elever är mellan 15 och 19 år gamla. I dagens arbetsliv finns det en stor del som inledde sina "vuxna" yrkesliv vid denna ålder. Om det var okej att börja arbeta ställer jag mig frågande till varför det inte ska vara möjligt att unga idag ens ska kunna ha mobiltelefoner på sin arbetsplats - skolan? Är det inte vettigt att de ges en chans till att förbereda sig även på detta plan? Att lära sig hur det är lämpligt att använda sig av sin mobiltelefon i skolan och i arbetslivet? Det kanske upplevs svårt att ge dem denna möjlighet. Och ja, det är också mycket möjligt att det blir svårt, åtminstone inledningsvis. Men allvarligt talat, om det känns så jobbigt kanske man inte ska arbeta inom skolan? Med en gemensam approach där personalen backar upp varandra i detta beslut skulle det givetvis vara enklare och för ett framgångsrikt resultat är detta givetvis önskvärt.


Med mer eller mindre 100%-ig säkerhet, tyvärr, kan jag meddela att majoriteten av de som arbetar i skolan inte tänker som jag utan håller istället med mina kompisar och grannar. De vill förbjuda och förhindra användandet i sin strävan efter ordning och reda. Förbud känns enklare än att hjälpa ungdomarna att hitta en balans där det faktiskt uppstår ordning och reda trots ett lagligt brukande av kepsar, mobiltelefoner och mp3-spelare. En anledning till detta tror jag är lättja, men den allra största anledningen är förmodligen rädsla. En rädsla över att inte behärska situationen, tekniken, ordningen och redan. För att slippa denna rädsla är det givetvis ett enkelt val att helt enkelt förbjuda det. Problemet löst. Eller?

Jag anser att vi måste lösa det på ett helt annat sätt. Skolan, och samhället, måste förnya sig. Vi måste bli mer up to date. Vi kan och bör heller inte stoppa dagens unga att ta del av utvecklingen i deras vardag genom att försöka, för det blir inget annat än just halvtaskiga försök, att hindra dem ifrån att använda dagens teknik. Åh nej, istället måste vi givetvis själva utvecklas och se möjligheterna i den nya tekniken. Mobiltelefoner är precis som mp3-spelare ett lika självklart hjälpmedel för dagens ungdomar som suddgummi och linjal var för oss när vi gick i skolan. Detta måste vi använda och dra nytta av istället för att förbjuda! OM man lyckas, vilket man helt klart kan och även gör om man lägger ner tid och energi på det, kan man även fostra de unga att använda dessa hjälpmedel på ett vettigare sätt än idag. Man uppnår helt enkelt ordning och reda samtidigt som man gemensamt utvecklas med vardagstekniken. I mina ögon är detta ett vettigare tillvägagångssätt än att sträva efter den gamla skolans ordning och reda.


Vad tycker du?


Flickan under gatan av Roslund & Hellström

Min mamma säger...


Alla böcker av R&H ska du läsa. Alla är bra och handlar om aktuella företeelser. Ska du bara läsa en så Läs denna! Fast Box 21 handlar om trafficking och är otroligt bra så läs den med... Ett citat som speglar hela bokens intention är: "Det värsta är inte att vara hemifrån. Det är att ingen letar efter en". Micaela,16 år, Aspås ungdomshem.


Om bara en liten del av vad boken handlar om är sant så är det fruktansvärt. Den handlar dels om mord, förstås, men mest gripande är berättelserna om människorna som håller sig undan från andra genom att leva i Stockholms underjord. Boken har två parallella händelser som utreds, dels så släpps 43 barn i varierande ålder ut från en buss tidigt på morgonen i Stockholm alldeles ensamma och utan att tala svenska. Det man kan märka är att de tydligt är eller har varit drogade. Dels så sker ett mord på ett sjukhus. Huvudpersonerna i boken är dock en kille, Leo och en tjej, Jannike, som lever i Stockholms underjord, liksom många fler gör.


Detta är en bok som alla bör läsa. Huvudpersonen Jannike är egentligen ett porträtt sammanslaget av 5 verkliga flickor som levt som gatubarn i Sverige. R&H har träffat dem och intervjuat dem.


Det finns ett antal barn i Sverige som är på rymmen eller har kastats ut hemifrån. Oftast rör det sig om unga flickor( 75% enligt Rädda Barnen) eftersom de är tysta och hörs inte. När boken trycktes i Göteborg fanns det ett reportage just den dagen om att det just precis då, fanns 671 unga hemlösa, bara där.


5 % av överskottet på denna bok skänker författarna samt Piratförlaget, till NEAA- Never Alone Again- och organisationens arbete för hemlösa och/eller utsatta barn.

Min kommentar

Faen. Just nu tror jag faktiskt att jag måste ta mig i kragen och sätta igång med att läsa alla de där böckerna som återfinns på min läslista. Även denna hamnade givetvis där. Högt upp. Kanske allra högst upp faktiskt. Känns som en viktig, tung och obehaglig bok att drabbas av. Jag känner att jag måste göra det. Nu ganska så omedelbart.


Leos Lekland

Yeah!

När vi fick besök från staterna fick Sander smita iväg på en egen roadtrip tillsammans med mormor och moster. Resan gick till Luleå och efter lite shopping på stan bar det av till efterlängtade Leos Lekland! Första gången för Sander faktiskt!

LEO!

Under dagen kom självaste Leo ut och dansade tillsammans med de glada, och delvis lite smårädda, barnen. Jag misstänker att det var med lite skräckblandad förtjusning som sonen dansade med i det stora lejonets dans.

Slide!

Här fotograferas Sander och moster Anna när de graciöst kommer nerglidande nerför en av leklandets många rutschkanor. Hej vad det går! Håll dock med om att det ser ut som att moster har mer kul, iallafall på denna bild.

Nice!

Leklandet består inte enbart av rutschkanor utan det finns dessutom mängder av bollar i alla de olika format och färger. Här ses Sander ta ett dopp bland de stora bollarna i de stora bollarnas bollhav.

Bollar!

Sander såg givetvis till att bada även i de små bollarnas bollhav. Bilden är lite suddig, men likafullt är det fullkomligt omöjligt att missa sonens glädje över detta bollbadande. Helt enkelt skitboll! ...eh, ball ska det vara. SKITBALL!

Fire!

Något som dock verkade vara ännu mer uppskattat än badet var att skjuta bollar i de olika kanonerna som fanns utställda runt om i leklandet. Tydligen fanns det storkillar som siktade mot mormor och då såg Sander givetvis till att rättvisa skipades genom att han helt enkelt sköt tillbaka.

Fire!

Till sin hjälp tog han givetvis också sin moster som enligt Sander tydligen ska ha skjutit de små storkillarna i huvudet. Man kan ju undra om det ligger någon som helst sanning bakom detta påstående. Vad säger du Anna?

Low Rider!

Som om inte bollar, rutschkanor och kanoner vore nog fanns det givetvis mer grejer att roa sig med. Sander tog chansen att glida omkring lite på en skönt låg trehjuling och som det verkar av bilden var det nog ganska så kul det också.

ZzZzZz...

Efter en aktiv dag på Leos Lekland var det en mycket trött son som mer eller mindre direkt somnade när det vankades hemresa. I sin famn höll han givetvis sin nyinförskaffade Leodocka. Denna docka fick fungera som en muta för att sonen skulle kunna tänka sig att åka hem. Och hade han inte fått den vette katten om han inte hade varit kvar på Leos lekland än idag.

Nya grannar

Klockan är 14.09 och jag sitter just nu, as I type, ute på vår baksida och jäser i den varma solen. i mitt knä har jag, som ni förstår, min nya finfina bärbara dator. Jag återkommer till storyn bakom den vid ett senare inlägg, men just nu vill jag fokusera på det som utspelar sig framför mig. Det är nämligen så att våra nya grannar , familjen Gustafsson, håller på att flytta in. Spännande.

Döttrarna Hilda och Emmy, som går på samma förskola som vår lille Sander, kom förbi och undrade om inte Sander ville komma ut och leka med dem. Och det ville han givetvis jättegärna göra. Nu springer de omkring på baksidan och leker med diverse prylar och pryttlar. Sander "rockar" med Hildas rockring, Emmy försöker se till att jag får skugga över datorn genom att flytta runt ett litet parasoll och Hilda bygger en storstor minigolfbana. Lovely.

Det känns onekligen som att familjen Gustafsson kan bli en mycket trevlig bekantskap. I vilket fall som helst är de varmt välkomna till Dalgatan.

Lilleputtlandet

Yeah!

När jag åkte ner till huvudstaden för att kolla in Iron Maiden innebar det givetvis också att jag lämnade fru E hemma med barnen. Jag behövde dock aldrig oroa mig för hennes skull. Den första av de två dagarna jag var borta ställde farmor och farfar upp och underhöll Sander genom att åka med honom till Lilleputtlandet. (Natten och den andra dagen var det mormor, morfar och moster som underhöll densamme och modern och dottern. Galet.) Det var för övrigt sonens första besök till detta obegripligt dyra lekland. Besöket uppskattades dock oerhört mycket från sonens sida och det bör även påpekas att fadern uppskattade de MMS som sändes till mig nere i STHLM.

Tut!

Här glider sonen fram genom självaste Lilleputtlandet i en röd, och varsamt reklamförsedd, lastbil ackompanjerad av käraste farfar. Väldigt passande med tanke på att farfar i verkliga livet arbetar med lastbilar mest hela dagarna.

Bullseye!

Efter lite truckerkörning blev det pilkastning för det lilla charmtrollet. Jag misstänker att sonen med en skönt tillgjord dialekt ropade "Sven lille!" både en och två gånger under denna pilkastning. Ni som inte kopplar varifrån detta citat kommer antar jag har sett alldeles för lite Pippi Långstrump i era dagar.

Going up!

Här är Sander och farmor på väg upp för ett besök i ett litet hus som ser ut litegrann som ett pepparkakshus eller något i den stilen. Vad det i själva verket ska föreställa vette kamelen, men men, det spelar ju egentligen mindre roll så länge som barnen, i det här fallet Sander, är nöjda och glada. 

Guld!

Givetvis fick sonen även vara med om det som jag själv som liten uppskattade mest, förutom de stora skattjakterna, på Lilleputtlandet. Guldvaskning! Jag minns att jag var lika nöjd varje gång jag fick fram lite glittrande finfint guld i min tallrik. Vilken lycka! Även sonen lyckades givetvis vaska fram lite guld och fick, som sig bör, med sig en liten flinga hem. Nice!

Driving one of your cars!

Här spenderades det garanterat en hel del pengar då jag vet, av personlig erfarenhet, att sonen hemskt gärna åker dessa 5/10-kronors maskiner flera, flera gånger. "Bara en - Bara en, två, tre gånger vill jag åka". Jo, jo...

Köra båt rockar fett!

Det som i sonens ögon dock var roligast av alltsammans var att åka dessa bumperbåtar. Lyckan var elefantisk då sonen alldeles på egen hand fick styra omkring den lilla farkosten ute i poolen. Sonen gick mer eller mindre bananer över detta.

Riktigt fett!

Här kan man, trots en oerhört tydlig fokusering från sonens sida, se en klar skymt av en mycket, mycket glad och nöjd treåring som förmodligen i denna stund då bilden tas känner sig som en riktigt , riktigt, stor, storkille. Underbart härligt att se.

Tjuvlyssnat - vid matbordet

Sander: Pappa, kan du bli som Amy Diamond när du blir stor?

Pappa: Njäe, det är nog för sent för mig att bli artist. Jag är ju redan stor och lite för gammal, men jag kan försöka att bli världens snällaste pappa istället.

Sander: MEN, du är ju redan världens snällaste pappa!


Lovely.

Tittarstorm efter mustasch i Rapport

Allvarligt?! Jag kan inte annat än hålla med SVT:s nyhetsankare Rikard Palm om att det är "så jävla mysko" att folk och fä ska behöva ha åsikter om hur han som nyhetsankare ska se ut.  Efter att herr Palm genomfört en nyhetssändning iklädd sin nya, helt vanliga och vardagliga, mustasch gick telefonerna varma. Tittarna var upprörda och efter de kraftiga reaktionerna tvingades Rikard Palm raka av sig ansiktshåret till den senare sändningen.

Själv vette katten om jag hade gått med på att göra detta. Absurt och snudd på rasistiskt att folk ska reagera och kommentera i detta fall. Hade den sett ut som på min redigerade bild hade det dock varit befogat att gnälla... men nu? Nej, nej, nej.

Hail Palm?

Källa: Aftonbladet

Sötnosarna Ejrevi

Eftersom jag envisas med att skriva så förbaskat lite här för tillfället kanske det inte är mer än rätt att jag bjuder mina trogna läsare på lite bilder på det allra finaste vi har? Enjoy.

Syskonen Ejrevi!

Stella!

En tomatplanta

Sander fick för en tid sedan ta hem sin lilla tomatplanta som tidigare stått hos mormor och morfar. Sander är och har hela tiden varit väldigt noga med att pyssla om och vattna den lilla växten varje dag, men allra mest noga är han med att kolla om någon tomat möjligtvis är röd nog att ätas upp. Idag hittade han två stycken fina röda tomater och han blev märkbart nöjd. Eller vad säger ni?

 Tomato?

Kolla!

Yeah!

Att älska som en porrstjärna av Jenna Jamesson

Min mamma säger...


Jag har aldrig varit intresserad av att se porrfilm så jag vet egentligen inte vem Jenna Jamesson är förrän jag läser denna 500 sidor långa självbiografi. Boken är brutalt ärlig och ibland är det rena sexscener som utspelar sig men lika ofta så skymtar den omtänksamma och för det mesta snälla Jenna fram. Man får en utbildning i hur sexindustrin fungerar och vad man ska akta sig för.


Att läsa denna biografi bekräftar det som mina fördomar trott dvs. att porrindustrin handlar om sex, droger och fester samt lurendrejeri och våld. Men lika mycket så ger det mig en inblick i hur och varför någon tar ett eller flera beslut till att försörja sig på detta sätt.

Jag tycker att det är berikande att försöka förstå andra människor och inte bara leva i att tro en massa saker utan att ta mer reda på hur det egentligen förhåller sig.


Om du är intresserad av andra människors levnadsöden och levnadsvillkor är detta absolut ett måste att läsa. Tjejen har ett härligt tempo i sitt skrivande, det är faktiskt riktigt underhållande också trots att hennes liv är så tabubelagt och en och annan kändis dyker upp under tiden du läser. För Jenna så slutar boken bra, men för nästan alla andra i boken så slutade det illa.

Min kommentar

Okej, jag erkänner att jag faktiskt visste vem den här tjejen var innan min mamma skrev och berättade om detta. Iallafall till namnet. Sådär 100%-ig koll kan jag dock inte direkt påstå att jag har. Vid en 30-årsfest jag var på delades det ut bilder på olika kändisar som man sedan skulle använda för att delas in i olika lag. Jag fick en blond tjej som såg lite sådär halvsliten, men ändå lite sådär hjälpligt "Pamela Andersson-piffig" ut. Jag trodde att det var någon från någon halvkass tv-serie, men kunde inte komma på vem eller i vilken tv-serie det skulle kunna vara. Det kändes liksom lite "Days of our lives" över det hela. För att undvika pinsamheter försökte jag givetvis att ta hjälp av andra, men det var inte direkt många som kunde säga vem hon på bilden var. En del, och ja, det handlade mest om killar, skrattade lite, men kommenterade inget mer. Jag kände mig lite stupid när en "expert" ropade ut att det var just Jenna Jameson - porrstjärnan! Okej... Känd? tänkte jag, men sa inget...

Hennes bok känns dock intressant. I någon tidning, jag vet inte vilken men misstänker typ Café eller Slitz eller något liknande, har man kunnat läsa ett kapitel ur boken och det verkar faktiskt fullkomligt galet vad denna stackars(?) tjej har gått genom. Jag får helt enkelt lägga även denna bok till listan.


Bloggtorka

Hej på er alla läsare! Jag uppskattar verkligen att ni kikar in här trots att det på senare tid var mer eller mindre total bloggtorka från min sida. Det borde egentligen inte alls vara någon bloggtorka just nu eftersom jag faktiskt, om jag är helt ärlig, har en hel del att skriva och blogga om. Jag har fått en finfin sak som borde ges lite utrymme på bloggen, sonen har varit på både "Lilleputlandet" och på "Leos Lekland", vi har umgåtts med underbart trevligt folk som borde ges en hel del credd, vidare har jag sisådär 10 filmer som jag obloggat om och utöver allt detta finns det dessutom en liten hop av finfina bilder på den lilla dottern och även på storebrodern. Slutligen, som grädde på moset, har givetvis min kära mor läst ett gäng böcker som bör få sin plats på bloggen.

Med andra ord - torkan borde inte existera. Men, det gör det i vilket fall som helst. kanske är orsaken det soliga vädret. Kanske är det Erikas nya sovrutiner som innebär att hon lägger sig samtidigt som mig (sent med andra ord) eller kanske är det helt enkelt lite lättja från min sida?

Who knows? Who cares? Ikväll kommer iallafall detta korta inlägg om bloggtorkan och även en bokbloggning frå´n min mor. Enjoy!

Röda hund?

Nej, nej inte alls. Stämpelpennor från Dollar$tore. 10:-)

Yeah!

Yeah!

"Flyga drake" och "Tusen strålande solar" av Kahled Hosseini.

Min mamma säger att...


"Jag väljer denna gång att på en och samma gång skriva om två olika böcker med samma författare .

  

Dessa böcker är verkligen värda att läsas, speciellt av västvärlden kanske. Böckerna handlar om Afghanistan och om ett liv som känns som väldigt längesedan när man läser dem. Men det utspelas nästan i nutid det som händer och det är det som är skrämmande och intressant. Flyga drake utspelar sig på 70-talet fram till 2000-talet och Tusen strålande solar ungefär vid samma tidpunkt.


Jag läste böckerna "bakvägen", dvs. "Tusen strålande solar "först och sedan efter Mikke frågat mig om jag inte läst "Flyga drake" så läste jag den. För mig så var "Tusen strålande solar" mycket bättre än "Flyga drake". Kanske för att jag är kvinna och den handlar om speciellt en ung kvinnas liv, Mariam och hennes uppväxt, sin fars svek, hennes mors död och hur hon gifts bort femton år gammal med en man som är 45 år. Mannen gifter sig senare med yngre flicka Laila och efter strider mellan Mariam och Laila så blir de bästa vänner och det förändrar deras liv.


"Flyga drake" däremot handlar om pojkar och män. Amir som är rikemanssonen och Hassan som var hans tjänare. Mycket utspelar sig mellan dem och Amir utnyttjar Hassan mycket fult. Jag hade svårare att ta till mig boken, men som en skildring av vad som hände när Sovjetunionen invaderade Afghanistan 1979 och hur människornas liv blev är den otroligt bra.


Böckerna är klart värda att läsas. Vi är så otroligt gynnade som bor i ett land som inte deltagit i krig på mannaminne så vi vet inte vad verklig fattigdom och rädsla är. Ska du bara läsa en bok av dessa så välj efter vad som intresserar dig mest...kvinnoliv, barn, misshandel, sann vänskap eller drakflygning, mobbning, krig och sann vänskap från ett håll.


Kahled Hosseini mottog 2006 Förenta Nationernas flyktingkommissariats Humanitarian Award och utsågs även till U.S.Goodwill Envoy för samma kommissariat."

Min kommentar

"Flyga drake" har återfunnits på min lista över böcker jag vill läsa ett ganska bra tag nu, men eftersom jag för tillfället inte alls är inne i någon läsperiod känns det mest frustrerande att läsa om båda dessa böcker. Anledningen till min frustration är givetvis inget annat än att jag nu känner att jag skulle vilja läsa båda böckerna. Nåväl, i sinom tid. Eventuellt.


Dagens Outfit - Linda Farrow vintage

För en tid sedan bloggade min kära syster och undrade vem som skulle välja att gå runt med dessa, citat, "lite charmiga" brillor. Här har ni svaret. Enjoy!

Linda Farrow vintage!

It's raining cats and dogs

Who let the cats and dogs out?

Oscar "Blade Runner" Pistorius

Blade Runner!

Jag vet inte om ni har följt detta, men Oscar Pistorius, även kallad "Blade Runner", är en amputerad sprinter som springer med hjälp av två proteser tillverkade av karbonfiber. Oscars dröm är att medverka i de Olympiska spelen och under hela år 2008 har han kämpat för sin rätt till att försöka kvala in på distansen 400 meter. Länge ansåg man att proteserna gav Oscar en fördel mot de andra, friska, tävlande och en rad tester och undersökningar genomfördes för att verkligen avgöra om så var fallet. Efter en lång testperiod och ännu längre juridisk process togs slutligen beslutet att Oscar skulle få delta och representera sitt land Sydafrika i de Olympiska spelen. Om han lyckades kvala in vill säga...

Världsrekordet på 400 meter innehas av amerikanen Michael Johnson och lyder 43.18 sekunder. Kravet för att få ställa upp i OS var att man sprang sträckan på högst 45.55 sekunder. I onsdags sprang också Oscar sitt absolut snabbaste lopp någonsin över 400 meter, men trots det nya personliga rekordet på 46.25 sekunder räckte det tyvärr inte hela vägen fram till Beijing. Många menar att anledningen till missen är att han istället för att fokusera på träning har fokuserat på det lagliga processarbete som pågått vid sidan om själva löpningen. Den tävlingen vann han, men ironiskt nog blir det lika fullt inget olympiskt spel för hans del. Synd.

Pistorius verkar dock ta det hela med ro och säger att han, trots missen, är oerhört glad och nöjd med sin säsong och insats under året. Istället för att delta i årets tävlingar planerar han, givetvis, att ställa in siktet mot nästa olympiska spel år 2012 i London. Jag kan inte annat än önska honom lycka till!


Solemate

Yeah!

Efter lite BBQ och kubb smög vi oss, efter att ha blivit tipsade av lillebror Jonas, iväg till Trästockfestivalen för att se bandet Solemate. Två av oss, jag och Jamie, uppskattade detta band riktigt mycket. Bandet spelade lite skön hiphop med R'n'B-beats och inbjudna gästartister. Nicenice. För min del tyckte jag nog nästan, men nu var det iofs längesedan jag hörde dem, att det påminde litegrann om en gammal favoritgrupp till mig - Mind Jive. Någon som kan hålla med mig om detta? Jag skulle iofs bli ytterst förvånad om någon som läser detta har koll på båda dess relativt okända band. iallafall Solemate som även för mig var en helt ny bekantskap. En angenämn sådan dock.

Mate!

Efter spelningen funderade vi en stund på om vi ville stanna och se Kleerup som spelade om sisådär 50 minuter, men efter lite betänketid begav vi oss hemåt istället. Vi stannade inte ens för en liten Langos. Illa. Jag är ju en sucker för Langos otherwise. Men, whatever. "Cry me a river, build a bridge and get over it".

BBQ

BBQ!

I lördags kom våra två studiekompisar, Henrik och Bonkers, som var med oss i USA och hälsade på. Planen för dagen var mest att umgås och hänga ut tillsammans så vi satt mest och chillade och grillade bak på vår altan. Riktigt nice. Efter några lättdruckna amerikanska öl och lite grillkorv blev det kubbspel i sann svensk anda.

The Giants!

Jag och Henrik fullkomligt krossade Jaime och Bonkers med 3-2 i matcher i en finalserie i bäst av 5. Anledningen till att vi förlorade två matcher var faktiskt att vi missade att fälla kungen när vi skulle eftersom jag försökte showa loss och kasta ner kungen med ett kast mellan mina ben. "Not the look!" Vår seger kändes dock aldrig hotad...

The cuties!

Jamie Luca

Luca!

Jag vet att en del av er redan har full koll på detta, men till alla andra vill jag passa på och berätta att vi har finfrämmande från staterna för tillfället. Jamie Luca, som egentligen mer eller mindre helt och fullt saknar ett ställe, en stad att kalla sitt "hem", härstammar ursprungligen från Filippinerna, men är sedan lång tid tillbaka amerikansk medborgare. Om Jamie ska välja en stad som känns mest som hemma är det New York, men lika ofta, om inte oftare, vistas han i Los angeles där han gör sina flesta jobb och där hans föräldrar numera bor. I Europa är det i huvudsak Paris som gäller. Speciellt då det är Fashion Week. Såklart.

Jamie arbetar som fotograf och fotograferar i huvudsak modeller. Allra bäst och helst fotograferar han manliga modeller. Om man vill kika på lite grejer som han har gjort kan man smygsurfa in på hans hemsida - www.jamieluca.com. Om man spanar in och rotar runt lite i arkivet kan man faktiskt få syn på bilder av mig, Erika, Henrik, Bonkers och Linda. Nice.

Som vän kan man inte annat än säga att Jamie är fullkomligt fantastisk. Han är rolig, snäll, glad, spännande, medveten, godhjärtad och lätt att ha att göra med. Man kan lätt tro att han är så mycket annat än allt detta, men när man lär känna honom inser man att han är långt ifrån stereotypen man lätt kan tänka sig av en gay modemedveten modellfotograf från Hollywood. Han är helt enkelt wunderbar.

Eftersom han var och besökte oss även förra sommaren, då i Stockholm, känns det som att det numera är mer eller mindre en tradition att han kommer på besök. Jag hoppas verkligen att han också ser det på detta vis och att han kommer och hälsar på oss snart igen.

Jupither

I fredags var det dags för den tungt traditionsbundna Jupitherspelningen på Trästocksfestivalen. Jag vette katten hur många år i rad som familjen Rönnberg har sett detta band. Anledningen, förutom att vi faktiskt helt, fullt och ärligt gillar musiken och showen som bjuds, är givetvis att vår gode vän Funky Dan Larsson är bandets frontman. Funky är, trots att det nu är år sedan han var tillsammans med min syster, fortfarande som en liten inhyrd lillebror för min del. Vi umgås väl inte sådär supermycket, men jag är övertygad om att det skulle vara mer eller mindre precis som vanligt OM vi gjorde det. Kul.

Funky!

Denna gång bjöd Jupither, eller JPTR som de verkar kalla sig allt oftare numera, på en tajt och stabil spelning uppbyggd på låtar från den nya skivan utblandat med hits från the golden days. Nicenice. Det enda orosmolnet på himlen var att stackars Fritte höll på att dö bakom trummorna. Shit pommes vad han var slut efter spelningen. Han vägrade nästan att gå upp och spela ett extranummer. Galet. Risken finns att han kommer att dö under den kommande turnen... Ett tips till honom vore kanske att slå lite mindre hårt på trummorna. Han dundrar nämligen på som ingen annan trummis jag vet. Helt galet. Samtidigt älskar jag ju att han dundrar på precis så hårt som han gör... menmen... Det skulle ju liksom kännas sisådär om han plötsligt rasade ner livlös mellan pukorna, Död. Death by drums. Typ.

I numera klassisk anda avslutades spelningen med att Funky efterlyste sitt "bling-bling" och sedan höll upp ett telefonnummer som man skulle ringa om man hade sett det någonstans. Denna gång var det dock inte hans eget nummer som stod på plakatet. Istället var det Hank's. Jag undrar just om Hank visste detta?

yeah!

När spelningen var avslutat började en trött Sander att gråta. "Varför spelade de inte Funky-Funky..." snörvlade den underbara sonen fram och kunde inte hålla tårarna tillbaka. Låten det handlar om är givetvis Sanders favoritlåt när det kommer till Jupither. Attans osis. Underligt dock att den inte spelades eftersom den känns mer eller mindre som ett stående inslag i deras reportoar. Men, men... kanske hade den dykt upp OM Fritte orkat trumma i fler än ett extranummer? Who knows?

JPTR!

Nåväl, ska jag vara fullkomligt ärlig hade sonen nog allra helst sett att jupither spelat låtar med Amy Diamond. En duett med Funky och Amy är nog en av de saker som ligger allra, allra högst på sonens önskelista. Ojojoj... Vilken grej!

Super Mario Bros

Jag vet inte om någon av mina läsare fick möjligheten och hann se detta fantastiska konstverk som under en väldigt begränsad tid hängde under parkbron i Skellefteå. Som ni ser på bilden föreställer konstverket en box från världens, förmodligen, mest kända  tv-spel Super Mario Bros. Mycketmycket trevligt initiativ.

Eftersom jag har en del känningar till konstnären som ligger bakom detta funderar jag på att försöka få honom och hans crew att hjälpa till och designa en soft Super Mario-vägg i Sander rum. Ni vet, typ som den jag visade här på bloggen tidigare. Nice nice. 8-bits for life.

8-bits!

Trästockfestivalen

Jag vet att jag egentligen borde skriva om Iron Maiden och deras fantastiska spelning, men jag väljer faktiskt att skita i det. För att stilla ert behov av Iron Maiden och skriverier om showen passar jag på att länka till min systers blogg. Hon har nämligen hunnit med att skriva om det mesta och bästa samt även lägga upp bilder på det hela. Bra jobbat syster!

Jag fokuserar istället framåt i tiden och tänkte blogga litegrann om den pågående Trästocksfestivalen. Först och främst tänkte jag skriva och berätta vilka band jag har tänkt ta mig tid till att gå och se. Sen kanske jag ska plocka fram lite tips som ni kan gå och se åt mig, Eftersom jag har en gäst här från USA och eftersom jag är en nybliven tvåbarnspappa hinner jag ju inte se allt jag skulle vilja på egen hand. Så please help me out, ok? Idag? Nej, IGÅR missade jag faktiskt en hel del band som jag hade hoppats på att få se en skymt av, men vi var alla lite småtrötta efter gårdagen... Så kan det gå... Det jag helst av allt hade velat se idag var nog Micadelia och The Breeze The Breath. Utöver dessa var jag också lite nyfiken på Kocky, som min lillebror tipsat om, samt Soldier One som tydligen har en skön cover på en gammal skön hardcore-dänga av Purusam.

Idag kommer jag med 100% säkerhet att se Jupither. De är liksom mitt huvudnummer varje år. Jag missar dem aldrig och rekommenderar utan att blinka er alla att gå och se dem om ni har möjlighet. Jag garanterar att de är väl värda att spana in lite extra. De spelar klockan 19.00 i Campustältet. Skönt. Inte ens regn kan lyckas hindra mig eller er från att gå och se dem. Efter deras spelning känns även nästa akt i tältet åtminstone sådär hyfsat halvintressant - Organism 12 & DJ Large. Jag hoppas dock på att få se en del av Säkert! som intar NV-scenen klockan 20.30 vilket är ungefär samtidigt. Helst av allt skulle jag vilja hinna se deras svenska versionen av "My Hometown". Efter detta går jag mest troligen hem, men för er andra kan jag rekommendera Cult of Luna, kl 00.30, NV-scenen.

Jag återkommer med mer tips för lördagen och annat skoj ikväll. Tills dess. Kram och banan!

+++++

Om inte rubriken är talande nog vill jag bara förtydliga att showen vi bjöds på ikväll var något utöver det vanliga. Extraordinärt, extravagant, pompöst, mäktigt, majestätiskt, gudomligt och fullkomligt underbart! Ungefär som en bal på slottet... Ni som inte var på plats missade helt enkelt något finfint. Aftonbladet beskriver hela tillställningen rätt så okej.

Up the irons!

Efter önskemål

Happy!

Angry!

Iron Maiden

Idag smäller det! Jag flyger från Skellefteå klockan 09.35 mot Stockholm och en hejdundrande hårdrocksfest! Ikväll spelar nämligen världens bästa band genom tiderna på Stockholm Stadion. Ja, just det, jag menar givetvis - IRON MAIDEN!

Jag, tillsammans med mina underbara syskon, kommer att avnjuta denna show och jag hoppas verkligen på bra väder och finfina ståplatser. Eftersom jag endast åker ner och tillbringar drygt 24 timmar i huvudstaden har jag valt bort att ta med mig någon packning utöver tandborste, extra kalsonger och strumpor. That's it! Någon extra tröja behöver jag inte dra med mig trots att jag förmodligen kommer att svettas loss en hel del på konserten. Jag räknar nämligen med att köpa en eller fler t-shirts under en hastig shoppingvända i city. Mycket troligt.


Nåväl, nu vill jag ta den här stunden till att fokusera på Iron Maiden. Min förhoppning är att deras set list ser ut precis som den gjorde vid turnépremiärspelningen på Bandra-Kurla Complexet i Mumbai, Indien. Bland de guldkorn som spelades fanns några av mina absoluta favoritlåtar - Revelations, Heaven Can Wait, Wasted Years och The Clairvoyant. Vad jag har lyckats se brukar inte alltid dessa låtar finnas med då gruppen varierar sig lite från gång till gång under turnén. Jag håller dock tummarna för att det ser ut ganska så precis ungefär såhär:


01. Intro - Churchill's Speech
02. Aces High
03. 2 Minutes to Midnight
04. Revelations
05. The Trooper
06. Wasted Years
07. The Number of the Beast
08. Run to the Hills
09. Rime of the Ancient Mariner
10. Powerslave
11. Heaven Can Wait
12. Can I Play With Madness?
13. Fear of the Dark
14. Iron Maiden


Extranummer

-----------------------------
15. Moonchild
16. The Clairvoyant
17. Hallowed Be Thy Name

Jag misstänker att det är högst troligt att det kommer ett inlägg om vad jag tyckte om detta efter showen. Återstår dock att se när och hur ett sådant inlägg dyker upp. Tills dess, kram och hård metall på er allihop!


Nespresso Club - I LOVE IT!

En del av er minns kanske mitt tidigare inlägg där jag berättade om vår införskaffade Lattémasken vid namn Nespresso? Vad jag inte har berättat om är den fantastiska klubben man vid ett köp får ett påtvingad medlemskap i. Det är nämligen så att enda sättet att köpa kaffe till just denna Lattémaskin är att köpa dem via Nespressos egna hemsida eller genom telefonkontakt med Nespresso Club. Med andra ord måste man bli medlem om man faktiskt vill använda sin maskin. Till att göra kaffe iallafall.

Förutom att sälja kaffe erbjuder Nespresso Club en rad olika finheter som möjligheten att kunna beställa nytt kaffe eller be om service eller råd dygnet runt alla dagar i veckan och kostnadsfri ersättningsmaskin om maskinen går sönder och måste skickas in på lagning. Nicenice. Verkligen.

Personligen har jag aldrig varit i behov av att vända mig till Nespresso Club sedan jag lade min första order. Förrän idag alltså. Idag fick vi nämligen finfrämmande från Luleå då Jens, Stina och Melker kom på fika. Alltid lika trevligt att träffa dessa härliga människor som gärna skulle ha fått köpa ett radhus betydligt närmare än Björkskatan. Men nog om dem. Vad som hände efter det att fikat var avklarat var att mjölkskummaren till vår fantastiska Nespresso bröt ihop. Den vägrade helt enkelt att starta. Illa, illa. Efter flera envisa försök gav jag upp och letade fram mitt kundnummer i Nespresso Club och supportnumret.

Sisådär 5 minuter senare var samtalet med Matilda på Nespresso Club avslutat och problemet var ur världen. Innan samtalet var jag lite nervös för hur detta skulle sluta och oroade mig för att den jag hade på andra sidan tråden skulle berätta att man skulle behöva skicka in mjölkskummaren för lagning eller reklamation eller något i den stilen innan man fick tillbaka en fungerande maskin. Men icke sa Mikke! Nej, nej och åter nej. Matilda berätta istället att de numera sålde en betydligt bättre mjölkskummare som inte var lika känslig för vatten och som dessutom kunde skumma mjölk för två latté samtidigt, dubbelt så många som tidigare, och även kallskumma mjölk. Soft. Sen fortsätter Matilda att prata och då berättar hon att hon kommer att skicka hem en ny och uppgraderad mjölkskummare till mig. Nu omedelbums. Inom tre arbetsdagar ska den finnas hemma hos mig. Men? Vad ska jag göra med den gamla mjölkskummaren undrade givetvis jag. Jo, om det inte var för mycket besvär bad hon mig att återvinna den. Nice.

Efter samtalet var över visste jag inte riktigt hur jag skulle tänka och känna. Villken makalös service! Jag kan inte annat än tipsa om denna fantastiska klubb och denna fantastiska lattémaskin. Inte nog med att den var billig, gör gott kaffe och tar obetydligt med lite utrymme i vårt kök - nej, den backas även upp av lysande service. Wunderbart! Jag och fru E har skojat en del om att det här med Nespresso Club är lite som en sekt och kanskekanske kan det vara så att vi helt enkelt har blivit hjärntvättade vid det här laget. Men, det känns faktiskt som att jag skiter i det just nu OM det nu skulle vara så.

Gott kaffe, god service och lyxig feeling - I LOVE IT!

Looptroop

Det här är faktiskt både bra, roligt och skickligt gjort! Ska man kalla det unplugged?

 

vs.
 

Vackrast i Universum?

Miss Venezuela, Dayana Mendoza, 22 år, utsågs till Miss Universum i den ständigt omdebatterade tävlingen för kvinnor. Dayana Mendoza grät när hon under under måndagen korades till till universums vackraste kvinna inför en miljard tv-tittare. Sammanlagt deltog kvinnor från 80 länder och de fyra andra finalisterna kom från Colombia, Dominikanska republiken, Mexiko och Ryssland.

Miss Universum!

Jo, visst är hon vacker. Det kan nog ingen motsäga, men är verkligen Dayana Mendoza universums vackraste? Nja, jag är skeptisk... här hemma i mitt radhus på Dalgatan finns det åtminstone två "fröknar Älvsbacka" som i mina ögon faktiskt är betydligt mycket vackrare.

En annan rolig detalj med tävlingen Miss Universum är att de förutom vinnaren även utser den trevligaste deltagaren. Alltså den deltagaren som helt enkelt är den person som är vackrast på insidan. Typ. Den tävlingen vann Miss El Salvador, Rebeca Moreno, även hon 22 år. Frågan man kan ställa sig är vem som egentligen är eller borde vara gladast över sin utmärkelse? En sak är dock säker och det är att media ännu en gång har bevisat att utseende och yta alltid går före personlighet och insida.

Källa: Aftonbladet

"Glöm att ni har en dotter" av Sandra Gregory

Min mamma säger att...

  

"Glöm att ni har en dotter" är en sann berättelse som man absolut inte ska missa eller glömma. Den handlar om 27-åriga Sandra Gregory som ville hem från Thailand till Storbritannien och sin mor, far och syskon. Utan pengar till biljett går hon med på att smuggla 89 gram heroin till Japan. Det blev ett dyrt misstag som hon betalade med fyra  år i thailänskt fängelse för att sedan föras till helvetet i Storbritannien. Där var det, om möjligt, än värre miljö i fängelserna som hon satt på än det var i Thailand. Hon dömdes till 25 års fängelse...Läs och begrunda. Detta kan hända någon du känner. Någon som står dig nära. En vanlig tjej som vet att detta är ett brott. Som våndas inför vad hon ska göra, men som inte vet hur hon ska ta sig hem, utan låter sig själv flyta med i en uppgörelse.Alla borde läsa den. Ung som gammal. Den borde läsas på skolor och diskuteras. Sandra benådas efter 7,5 år av den thailändska kungen, utan att ha fått något stöd av sin egen regering. När hon, liksom när andra, blivit frigivna sjöng övriga fångar något ur "Sound of music". För Sandra sjöng de "So long, farwell...". Sandra frigavs den 21 juli 2000. Vid den tiden satt 1293 brittiska medborgare fängslade i 76 länder. De flesta för narkotikarelaterade brott.


Min kommentar...


Historien känns väldigt mycket som "Bangkok Hilton", den fasansfullt både skrämmande och bra TV-serien/filmen med Nicole Kidman. För mig känns det helt klart som en bok att lägga till "ska läsas-listan".


Min första gästbloggare!

Nu är det premiär med pompa och ståt här på min fina rosa blogg. Det är nämligen så att jag här och nu presenterar min allra första gästbloggare. Min förhoppning är att detta kommer att bli ett stående inslag i min reportoar av inlägg.


Gästbloggerskan är ingen annan än min kära mor, Anne Rönnberg, som relativt frekvent syns lämna kommentarer här och nu på denna blogg. Inte nog med att hon är en aktiv bloggläsare, åtminstone när det kommer till hennes barns bloggar, hon är även en extremt stor bokslukare. Ingen jag känner lyckas hinna läsa så många böcker som hon gör. Vilket egentligen är en fullkomligt ologisk matematik att få ihop eftersom jag känner väldigt få som hinner med att göra så mycket annat på en och samma gång. ...i sann Rönnbergsanda är hon dock vaken mer eller mindre konstant vilket i sin tur ger lite extra tid över till valfri sysselsättning. Min egen extratid läggs oftast på bloggskrivande, surfande och ibland en del städande. Städandet syns dock alldeles för sällan. Min mamma ägnar nog mest av sin vakna extratid åt läsning. Ibland önskar jag nog att jag gjorde detsamma. Kanske.


Nåväl. Eftersom att hon hinner plöja igenom en hel drös med böcker kände jag att man kanske kunde använda sig av detta faktum. Jag undrar nämligen ofta vad hon tycker om vissa böcker och ber henne ofta att komma med hennes åsikter om en viss bok - tyckte hon att den var bra eller dålig? Vem skulle tycka om att läsa den eller den boken? Har du läst någon bok som du tror att jag skulle gilla? Och så vidare. "Varför inte göra det direkt här på bloggen?" tänkte jag. Och mamma nappade. Kul. Så håll i hatten kära bloggläsare! Om detta slår väl ut lär det dyka upp en hel del boktips från och med nu. Enjoy!


Jag har valt att kalla detta bokbloggande för "Read in order to Live" efter ett skönt citat om böcker av Gustave Flaubert. För er som inte vet vem denne Gustave var kan jag avslöja att han levde i slutet av 1800-talet och är mest känd för sin roman Madame Bovary.


Först ut kommer några rader om boken "Glöm att ni har en dotter" av Sandra Gregory. Se nästa inlägg.


Nya saker på Dalgatan

Idag har jag, med hjälp av svärfar, skruvat ihop Plutomöblerna jag fyndade på rean. Ni kanske minns den historien? MMmm... Det var verkligen en story med stor bloggpotential. Nåväl, nu är iallafall bord och stolar, äntligen, ihopskruvade. Jag tycker nog att det blev ganska så mycket bättre än det gamla ekbordet som jag var mer eller mindre spyless på. Vad tycker Du? I bakgrunden kan man även skymta den nya lampan, AJ Pendel, som jag igår hängde upp ovanför köksön. Ett fynd som jag budade in på Tradera. Nice nice fågelbajs.

Black!

Veckans låtval


Sanders nya rum i 8-bitar

I och med att vi nu har blivit fler i familjen känns en liten rokad på sin plats gällande de små livens rum. För tillfället sover och bor den unga fröken Stella inne hos oss i vårt sovrum, men i framtiden är tanken att hon ska flytta ut och överta storebrors nuvarande rum. Därför måste givetvis storebror få sig ett nytt, alldeles eget och fint rum. I dagsläget spekulerar vi och fantiserar kring hur ett sånt nytt och fint rum ska kunna se ut. Idag snubblade jag in på en blogg med dessa finfina bilder. Kanske skulle kunna vara något?

1up!

Mario!

Luigi!

Warp!

Bowser!

Koopa Koopa!

Fernando Torres

Sander var och klippte sig häromdagen. Det blev ingen såndär extrem Torres-frisyr som jag var inne på först. Alldeles för många avrådde mig och vår snälla och duktiga frisör Nina var inte alls sugen på att klippa så. Inte fru E heller. Därfär blev det en kompromiss. En mycket lyckad sådan vill jag påstå. Han blev ju helt enkelt skitasnygg i sin nya frissa! Eller vad tycker Du? Här kan ni se vår lilla "Torres" ute på gården när han lirar fotboll i sin alldeles egna spanska landslagsdress.

Forza!

Torres!

Dagens bästa reafynd

Idag gled jag och sonen förbi Barnens Hus och ICA Maxi. På den sistnämnda affären hittade vi ett fullkomligt fantastiskt reafynd! En fullt fungerande mikrofon, att koppla till datorn eller en karaokemaskin, med ett helt klart halvproffsigt utseende för den pinsamma kostnaden av 19kr. JA, jag skriver inte fel - NITTON - kronor. Galet billigt. "Varför ska man inte köpa?" Jag var dock tvungen att fråga en som jobbade där om det verkligen kunde stämma att den var såååå makalöst billig. Efter lite uppkollande från hans sida fick jag priset bekräftat. Ett fynd! Helt klart. Funderar faktiskt på att åka och inhandla en till imorgon.

Sander har länge önskat sig en alldeles egen mick så att han kan sjunga med i alla sina "fabolit"-låtar. De låtar som han helst sjunger till är Amy Diamonds "Thank You" och "Champion". Ni kan ju gissa att det har rockats loss en hel del till dessa här på Dalgatan ikväll. Jag avslutar med att bifoga lite live-bilder så att ni kan få en hum om vilken energi denna lilla grabb har och hur uppskattad den här micken faktiskt var. Rock on!

Yeah!

yeah!

yEAH!

Mästerfotografen Ejrevi

Vår nyblivna treåringar har just nu en liten crush på vår digitalkamera. Tydligen är det jättejätteroligt att fota sin mamma, pappa och lillasyster. Problemet är bara att orka hålla styr på kameran samtidigt som man ska trycka ner den där knappen på ovansidan. Svårtsvårt. Dessa tre bilder är tagna av Sander och föreställer i tur och ordning mamma, pappa och Stella. Klockrena eller hur?

Klockers!

Klockers!

Klockers!


Ännu en saga signerad Sander

"Det var en gång en Lisa som skulle gå till Sätern och Sixten och äta sig fet. Men då var det stängt där så de fick gå hem. Där hade de en kanin som körde en traktor. En jättestor traktor. Lisa och Sixten sprutade eld på traktorn. Sen ritade de graffiti och en lampa.

(Kort lekpaus)


Sixten och Zäta skulle gå till stan. Då köpte de en glass. Det tyckte inte Sixten om så glassen smälte."

Snipp snapp snut så var sagan slut! :D


Mission Accomplished

Även ikväll pratade Sander om att hans ögon var i stort behov av kedjor som höll hans ögonlock på plats. Jag hittade, efter en hel del diskuterande, slutligen en accepterad lösning på problemet, dock utan kedjor. Smart?

ZzZzzZz...

Dagens Outfit - Sander

För tillfället känns det som att det är sonen i huset som gör sig klart bäst när det kommer till att visa upp dagens outfits. Grabben måste helt enkelt vara en av de sötaste nyblivna treåringar som finns i hela vida världen. Kanske han rent utav är sötast av dem alla?! Jag vet att jag är grymt partiskt i detta fall, men allvarligt? Du kan inget annat än hålla med om att han är makalöst söt! Right? 


Keps, Ed Hardy, från Hollywood
Scarf, Cheap Monday, från Weekday

Skinnjacka från H&M

Sweatshirt, Skull, från H&M

Jeans, Street Kid, från H&M

Sneakers, Firefly, från Intersport

Accessoarer, Majblomma, plånbokskedja, nitbälte och graffiti scrap book

Yeah!

Yeah!


Tjuvlyssnat - i Sanders säng

Sander hade igår lite svårare än vanligt att varva ner och somna. Klockan rusade iväg och pappan blev mer eller mindre less på att ligga där bredvid honom i sängen, ja vi ligger hos honom tills han somnar, och gång på gång säga åt honom att lägga sig ner på kudden, blunda, försöka sova, vara tyst och ligga still. Det relativt vida kända Pappa-Ejrevi-tålamodet började faktiskt så smått att sina och följande dialog tog vid.


Pappan: Sander! Nu får du sluta att sätta dig upp! Lägg dig ner på kudden, blunda och SOV!


Sonen: Jag kan ju inte sova! Vi måste köpa kedjor till mina ögon! (Stora krokodiltårar...)


Pappan: Men, det finns inga kedjor att köpa till ögonen. Tyvärr.


Sonen: Jooooo, det finns! Vi kan köpa det på Barnens Hus.


Pappan: Nej, det finns inga ögonkedjor på Barnens hus. Det finns inga kedjor alls som man kan dra igen ögonen med. Lägg dig och blunda.


Sonen: Kan du hålla igen mina ögon? Såhär? (Sonen visar hur han knäpper ihop ögonlocken med fingrarna).


Pappan: JA! Blunda så håller jag för ögonen.


Sonen: Hårt pappa, superhårt!

Efter en stunds hållande av ögonlock och faktiskt även tystnad har sonen tydligen funderat ut en lösning...


Sonen: Vi kan ju klippa ut kedjor från en jacka och sätta på ögonen. Pappa? Vi kan klippa ut kedjor från en jacka och sätta på ögonen. Det finns.


Pappan: Mmm... kanske en annan gång. Kanske.


Efter detta tar det inte lång stund innan ögonlocken faktiskt faller igen av sig själv och sonen somnar. Äntligen. Jag undrar dock vad sonen drömde om en natt som denna. Jag hoppas verkligen att drömmarna inte är det minsta liknande den bild som dök upp i min skalle när han började prata om dragkedjor för ögonen.

THE GIMP!


"Jag är rädd om min lillebror!"

Sander älskar sin lillasyster massvis och är väldigt rädd om henne. Han tenderar dock fortfarande att kalla henne för lillebror istället för lillasyster. Fru E har ett liknande problem då hon har ständiga problem med att kalla lilla Stella för hon, henne eller vår dotter. Det blir oftast han, honom och en lång underlig paus innan hon säger dotter. Inte gör det saken bättre att den lilla tjejen dessutom är så in i bänken lik sin storebror rent utseendemässigt. Ibland är de nästan obehagligt lika. Bildbevis kommer säkerligen att dyka upp på bloggen någon gång i framtiden om ni förblir trogna läsare... Och det förblir ni ju! ;D


Innan det är läggdags måste sonen givetvis dela ut en ordentlig puss till lillasyrran. Såklart! Här följer en liten bildserie där sonen pussar upp sin lilla älsklingssyster god natt. "Puss Stella! Jag älskar dig!"

Puss!

Puss!

Puss!


Wimbledonfinalen

Nu var det väl ganska länge sedan jag skrev om sport här på bloggen? Frågan är dock om det är tillräckligt länge sedan för att kära fröken Soof ska godkänna ett litet kort inlägg om dagens final i Wimbledon? Mest troligen läser hon ju inte ens detta eftersom hon för tillfället befinner sig på semester så jag passar helt enkelt på att sportblogga litegrann.

Efter en osannolik uppgörelse i sju timmar, med två regnuppehåll, fem set, och 9-7 i sista set stod Rafael Nadal som segrare i Wimbledonfinalen med siffrorna 6-4, 6-4, 6-7, 6-7, 9-7. Rafael Nadal hade tidigare aldrig slagit Roger Federer på gräs och senast för ett år sedan fick han se sig slagen av Federer i Wimbledonfinalen.
 

Dagen började bra för spanjoren som bröt Roger Federers serve redan i tredje gamet och vann de första två seten. Nadal kopplade med andra ord ett stadigt grepp om sin första grässeger mot världsettan och bröt Federers serve i flera fantastiska bolluppgörelser. Tredje set gick till tiebreak som Federer tog hem och fjärde set mötte samma öde i ett tiebreak som sent ska glömmas. Roger Federer vann detta tiebreak med 10-8 efter att, på ett fantastiskt sätt, ha räddat två matchbollar och vänt en match som såg ut att vara förlorad. I det läget hade Roger Federer ett mentalt överläge som kändes ytterst svårt att klara av att vända.


Men, Rafael Nadal klarade det. Vid ställningen 7-7 i femte set bröt Nadal Federers serve. Därefter servade han hem matchen och vann på andra matchbollen, totalt hans fjärde matchboll under dagen. Snacket efter matchen handlar mycket om möjligheten att detta kanske var tidernas bästa Wimbledonfinal. Själv tycker jag nog att Wimbledonfinalen i filmen, som för övrigt visades ikväll på TV, Wimbledon är tidernas final. Go Peter Colt!

Björn Borg, som fanns på plats på hedersläktaren, får i och med att Nadal bröt Federers segersvit stå kvar i historieböckerna som en av två som tagit fem Wimbledonsegrar i rad ett tag till. Grattis Björn, det är du väl värd. För att hedra dig litegrann extra passar jag på att klippa in den gamla goda "sommarhiten" - Alla vi (längtar efter sommaren) framförd av FRIENDS IN NEED. Rock on!
 Källa: Aftonbladet

Tjuvlyssnat - På baksidan

Ja, vad kan man egentligen säga om sitt kära lilla barn som tycker att alla små flugor, myror, spindlar, insekter, larver och skalbaggar är "Åååh så söta"? Vad jag vet med säkerhet är att fru E inte riktigt uppskattar sonens uppskattning för dessa, i hennes ögon, "skadedjur". Inte nog med att sonen tycker att alla dessa kryp är "Ååååh så söta", han nöjer sig inte bara med det. Åh, nej. Han vill givetvis helst att någon ska fånga dessa kryp åt honom. Iallafall de kryp som han inte hinner ifatt själv.

När han väl får tag på de "Åååh så söta!"-krypen tenderar sonens lätt sadistiska ådra att träda fram. Idag stötte vi på en liten söt och försvarslös nyckelpiga som hade parkerat på Sanders trampbil. Följden blev denna dialog,

Sonen: "Pappa! Titta, en nyckelpiga! EN NYCKELPIGA! Åååh så söt! Kan du döda den pappa?"

Pappan: "Ja, det kan jag. Men jag vill inte. Man ska ju inte döda."

Sonen: "Jo, man får det. Mamma säger att man får det."


Okej? Vad skulle jag nu komma med? Det där "Mamma säger det" är ett trick han kör med lite nu och då dessa dagar. Det fungerar precis likadant åt andra hållet. "Mamma, pappa säger att jag får äta en godis idag". Oftast är det väldigt lätt att genomskåda, men denna gång vette katten om det inte faktiskt är så att mamman har uppmanat vår lille treåring att mörda så många kryp han möjligt kan komma åt. vad tror du?

Sander berättade en saga

Oftast brukar det bli så att man får läsa alternativt improvisera fram en saga innan sonen ska gå och sova. Detta är något som sonen uppskattar väldigt mycket. Idag under dagen ville sonen leka lite rollspel och jag fick agera barn som skulle sova. Sonen var i sin tur pappa. Såklart. När jag väl hade druckit upp min välling, bortsat tänderna och satt på mig pyjamasen var det så dags för "pappan" att läsa för det "lilla" barnet. Sander hittade en gammal Max-bok - Max bil. Han slog upp första sidan och läste...

"Det här är Max. Han har en bil. Bilen står på gräset och åker runt runt runt. Lisa vill ha men, får inte, bilen. Det var en gång en drake som kom och sprutade eld. Massor av eld. Aaaaargh! Sssschooooosch! Draken sprutade eld på barnet. Och barnet brände sig. (Han tar en paus och vänder blad i boken). Mamma kommer med en annan bil. Och draken sprutar eld på mamman och barnet. Och på väggen. Och på gräset."

Där verkar sagan mer eller mindre ta slut eftersom "pappan" nu verkar fokusera mer på att bygga en koja under täcket. Jag undrar dock vad som händer med stackars Lisa och frågar givetvis "pappan" om detta. Svaret var, om man tänker på all eld som sprutades i sagen, fullkomligt logiskt. "Lisa blev alldeles, alldeles, alldeles, alldeles, alldeles ensam. Ensam som Prusiluskan."

Okej, case closed. Nu vet jag precis hur det hela gick till. Barnet, Max, och hans mamma och väggen och allt gräs brändes upp av en drake. Och Lisa blev alldeles, alldeles, alldeles, alldeles, alldeles ensam. Lika ensam som stackars Prusiluskan i Pippi Långstrump. Vilken fin liten saga. Efter detta kunde givetvis det lilla barnet somna alldeles förträffligt i den nybyggda kojan under täcket. Mysigt.

Har du möjligtvis någon favoritsaga, berättelse eller barnbok?


New Era

Sanders annars så finfina keps inhandlad på H&M har nästintill används ihjäl. De senaste dagarna har skärmen börjat att sloka så pass att vi känner att det är dags att inhandla en ny keps. Sander själv vill nu ha en keps som sin farbror Jonas och vi letar alltså efter en New Era keps.

Tidigare idag var vi förbi STALE-butiken och provade kepsar. Där fanns det en finfin svart keps med en vit NY-logo. Kruxet var dock att kepsen var i storlek 7, lite för stor, och kostade 500 kr. Min förhoppning är att en keps i storlek 6 7/8 kommer att passa Sanders huvud som handen i handsken. Och min andra förhoppning är att jag ska lyckas fynda en snygg keps i den storleken på någon råbillig rea.

Just nu har jag hittat fyra stycken modeller som finns i storleken som jag eftersöker. Dessa säljs dessutom under rean för spottstyvern 199kr stycket. Frågan är bara om någon av dessa kepsar duger? Och om de nu duger - vilken av dem är då snyggast?

Jag gillar LA-kepsen. Tror nog möjligen att det är den jag gillar bäst, men jag vet inte om det kanske blir lite för mycket med alla rutor. Vad tror du? på den svarta ser man ju inte riktigt vad det är för mönster på. Eftersom att det är en "girlie"-modell kanske det är väldigt mycket girlygrejer på den. Who knows? Den helröda är ganska enkel och stilren, men jag tycker nog att den är lite trist som är enbart helröd. NY skulle gärna ha fått vara i en annan färg för min del. Vit, typ. Den andra röda med dollartecken som ögon och en monsteraktig mun är kanske en keps som Sander skulle kunna gilla. Tyvärr verkar den dock sakna ett klistermärke, där storleken står osv., på skärmen och det finns en mycket stor risk att sonen inte kommer att se denna keps som en "Fabror Jonas-keps" i och med detta. Vågar man riskera det?

Nåväl. Var nu snälla och ge mig era åsikter. Och bli nu inte påverkade av mina upprabblade åsikter ovan. Nej, nej. Ge mig DIN åsikt! Vilken keps tror Du skulle passa bäst på min lille Sander? Tack kära bloggläsare, nu är ni riktigt snälla och rara som hjälper mig med detta.

New Era LA Dodgers Isosceles

New Era WMNS Yankees Ballroom

New Era NY Yankees Shimmer III

New Era Gold Bars

Är det möjligtvis någon som har länkat till mig idag?

Idag stormar det in besökare på bloggen. Och jag som inte ens har skrivit något speciellt märkvärdigt. Underligt. Det verkar nästan som att det är något fuffens i görningen. Idag har nämligen antalet besökare ökat med 300% jämfört med det redan höjda snittet besökare jag haft de senaste 10 dagarna. Galet.

Vad kan denna rätt extrema ökning bero på egentligen? Är det möjligtvis någon som länkar till min blogg idag?

Hör gud bön?

Mange tipsade om en länk i ett tidigare inlägg om att herpesblåsornas gåta nu är avslöjad. Lösningen vore ett sätt att hindra viruset från att gömma sig i sin vilofas. Enligt forskningsledaren Bryan Cullen borde man i princip kunna först aktivera och sedan döda viruset. Detta skulle bota den drabbade helt, och vederbörande skulle aldrig få en förkylningsblåsa igen. Det låter onekligen elefantiskt wunderbart! Jag är på! Vilket mirakel!

Enda kruxet är att ett sådant tilltänkt läkemedel för närvarande endast testas på djur och att det lär dröja flera år innan det eventuellt kan komma människan tillgodo. Parallellt med läkemedelstesterna pågår också ett arbete för att få fram ett vaccin mot herpes.
 
Flera år bort alltså. Trist... Jag skulle ju verkligenverkligen så innerligt vilja döda mitt virus nu omedelbums, genast på en gång. Pang bom! Du är död!

Sist, men inte minst. Usch och fy! Jag tänkte först lägga in en bild till det här inlägget, men fy faen vad äckliga bilder som dyker upp när man googlar efter bilderrörande detta ämne. Jag kan helt enkelt inte lägga ut sånt äckel på min fina rosa blogg. Nej, nej och åter nej.

Precis som jag fick Thomas Beatie en dotter

Vad jag och Thomas Beatie har gemensamt är att vi alldeles nyligen fick varsin dotter. Skillnaden är dock att Thomas själv var den som burit barnet i magen under hela graviditeten och således även den som födde ut det. Crazy, I know.
 

Jag vet inte om ni har hört talas om Thomas Beatie tidigare, men för alla er som inte har gjort det vill jag berätta att det är världens första gravida man. När nyheten om den gravida mannen först dök upp var det många som förmodade att det handlade om ett bisarrt skämt. Att det var en snubbe som druckit öl så att magen ser ut som i sjätte månaden. Att en man skulle kunna vara gravid kändes liksom fullkomligt orimligt. Och det är det väl? Eller?

Nope, inte alls. Iallafall inte i detta fall. Thomas Beatie kunde och kan visst bli gravid. Thomas föddes nämligen som kvinna, Tracy Lagondino, och bytte sedan kön till man. Juridiskt är Beatie i dag man och gift med en kvinna. Thomas genomgick dock inte riktigt hela könsbytet. Han opererade bort sina bröst och har levt som en man i flera år, men han behöll de kvinnliga fortplantningsorganen. Beatie uppger att han bestämde sig för att bära ett barn efter att hustrun Nancy för några år sedan tvingats operera bort livmodern. Med hjälp av en veterinärspruta hemma i villan i det konservativa Bend i Oregon lät sig Thomas Beatie insemineras av sin fru Nancy.

Nio månader senare kom alltså storken med en liten flicka. Spännande.

Det finns en hel del spekulationer kring denna otroliga graviditet och många misstänker att det hela handlar om inget annat än en politisk demonstration  kampen för homosexuellas rättigheter. Det är möjligt att baby Beatie, förutom att vara ett helt normalt och efterlängtat barn, också ska utgöra det ultimata beviset för att ingenting är könsbundet. Inte ens att föda barn.


Paret Beatie har planerat en bok till september. En strategi för att ha kvar material till boken ges inga intervjuer till tidningar eller tv. En av bilderna här nedan är en annan väl medveten strategi. Inga bilder får egentligen tas av den gravida barnafadern eftersom alla bilder sålts med ensamrätt till en bildbyrå. Thomas gick dock, också det  strategiskt(?), ut och visade upp sig inför paparazzifotograferna lite nu och då för att ge dem möjlighet att sprida bilderna så att intresset för den världsunika graviditeten hela tiden hölls på topp. Paret har också kontrakt med People magazine och Oprah Winfrey. Det känns onekligen ganska genomtänkt med andra ord. Väldigt affärsinriktat liksom.


Pappa?!

Under graviditeten valde Beatie också att gå ut i gay- och transtidningen The Advocate med ett uttalande:

- Det är inte manligt eller kvinnligt att vilja ha barn. Det är mänskligt. Jag är en människa och jag har rätt att ha mitt eget biologiska barn.

Provocernade, men samtidigt väldigt ödmjukt. Mänskligt. Jag håller med honom. Det är inte kvinnligt eller manligt att vilja ha barn. Varför skulle något sådant vara bundet till ett kön? Tror någon ens det egentligen?

Sist, men inte minst, måste man väl medge att man är litelite avis på Thomas som den "äkta" man han är faktiskt får vara med om att vara gravid. Jag har själv haft funderingar och tankar på hur det skulle kunna kännas att ha ett litet liv i magen. Det skulle vara ashäftigt att uppleva den känslan. Vad jag dock inte är det minsta avis på är själva födseln. I det läget tyckte jag att det kändes helt okej att stå bredvid och vara ett manligt stöd till min ömmandes fru.

(Källa: Aftonbladet)


Dagens Outfit - När solen skiner

T-shirt, design unknown, från Tshirt Store
Jeansshorts, Levis Engineered oxy blue comfort fit bermuda , från Carlings

Jag undrar just hur många av mina bloggläsare som faktiskt tar mina "dagens outfit"-inlägg på högsta allvar. Jag måste få avslöja att jag ler varje gång jag skriver dessa inlägg och skrattar litegrann varje gång jag gör mig besväret att fotografera mig själv. Idag hade jag dock en t-shirt som jag älskar, så den känns väl värd att visa upp. Och ska jag vara helt ärligt älskar jag även shortsen.

Yeah! 

Dagens Outfit - Sander

Jeansshorts (med typ inbyggt kalsonghäng) från H&M
Pannband, svart, H&M
T-shirt
, Unik - Rädda Barnen, från Rädda Barnens Webshop (Ryggtext: "Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras. - Artikel 2 i FN:s konvention om barnets rättigheter".)
Svettband, Skull, från Auntie
Sneakers
, Firefly, från Intersport
Hinkar, av plast, från Barnens Hus

Unik!

Unik!


Besökare vs. Kommentarer

Under den senaste tiden har antalet besökare, både vad gäller unika besökare och vad gäller besökare som klickar in på sidan flera gånger under samma dag, ökat markant. Tydligen är min blogg mer intressant än någonsin. Kanske beror det helt och fullt på det faktum att vi alldeles precis har fått en dotter och att många suktar efter bilder på underveket? Högst sannolikt att så är fallet.

Kanskekanske har det också (åtminstone lite kanske?) med att göra att folk faktiskt tycker att det är kul att kika in här lite nu och då och läsa om både det ena och det andra. Jag hoppas ju givetvis att en del av er faktiskt tycker och tänker så om mina litoteser.

Något som dock känns lite underligt är att det samtidigt som besökarantalet har ökat - har kommentarerna börjat att minska. Det känns iallafall så. Kanske är jag fel ute? Menmen, det glädjer mig att ni kikar in. Och det glädjer mig verkligen att en del av er tar er tid att skriva en liten kommentar. Det är alltid trevligt även om det blir en kort liten "hej på dig"-kommentar.

...ojoj... nu känns det ju som att jag håller på och snyltar kommentarer och snyftar och tycker synd om mig som inte får tillräckligt med hejarop. Näe, så är det verkligen inte. Skriv om ni vill. Vill ni inte ska ni helt enkelt skita i att skriva. Såklart. Det ä ju så jag gör. Inget annat duger.

Imorgon, läs senare idag, kommer det att dyka upp nya "Dagens Outfit". Stay tuned. Tills dess, god natt kära bloggläsare!

Syskonen Ejrevi

Storebror fullkomligt älskar sin lillasyster!

Only in America?

Läste i Aftonbladet om följande:

Klockan 05.32 föll en 49-årig kvinna plötsligt ihop i väntrummet på psykakuten på Kings County Hospital i New York. Varken sjukhuspersonalen eller någon annan väntande patient gjorde någonting för att hjälpa henne. Kvinnan dog där på golvet. Och inte nog med att kvinnan dog i sjukhusets väntrum. Hon blev dessutom liggande där i över en timme. Först på knä, sedan på mage. Och där blev hon liggande - tills klockan slagit 06.36.


I väntrummet fanns minst fyra personer. Folk, däribland personal på sjukhuset, strömmade in och ut ur rummet. Ingen agerade. Kvinnan, ursprungligen jamaican, hade kommit in till akuten efter en psykos och väntade nu på att läggas in. Händelsen inträffade i mitten av juni och den exakta dödsorsaken har ännu inte fastställts. Sjukhuset tillstår dock att hon lämnats på golvet en timme utan uppsikt, uppger ABC News. Disciplinära åtgärder på grund av bristande ansvar har vidtagits gentemot sex av de anställda. Två av dem har redan fått sparken, fyra ska ställas inför rätta i domstol.


I maj i år stämdes Kings County Hospital av tre organisationer som beskrev omständigheterna som "omänskliga". Lokalerna är ofta överfulla och osanitära, patienterna - däribland barn och psykiskt sjuka - blir rutinmässigt ignorerade och utnyttjade, skrev man i sin ansökan. Händelsen med den 49-åriga kvinnan lär inte underlätta sjukhusets försvartal.

Helt fuxxed up, don't you agree?


Ny dag, ny lag.

Eller det ska egentligen vara - Ny dag, nya lagar. Plural. Det är nämligen så att det idag, den1 juli, träder i kraft inte mindre än 34 nya lagar och lika många förordningar. En del av dem har ni säkert redan hört talas om medan andra har passerat er utan nämnvärd notis. Här följer ett urval utifrån vad jag finner är intressant.

Skärpt kontroll av sjukskrivna

Bedömningen av sjukskrivningar skärps och kontrollstationer införs för att bedöma arbetsförmåga. Dessutom blir det nya ersättningsregler för sjukpenning och vårdnadsbidrag. Ett högkostnadsskydd för tandläkarbesök ska lanseras och dessutom ska alla få ett tandvårdsbidrag vartannat år.


Fängelse för psyksjuka

Fängelse ska kunna utdömas även om den dömde lider av en allvarlig psykisk störning. Det ska dock finnas synnerliga skäl och hänsyn ska tas till brottets straffvärde och om den dömde själv vållat sitt tillstånd genom alkohol eller narkotika.


Papperslösa utanför sjuksystemet

Asylsökande ges rätt till akut vård och vård för att förhindra att en sjukdom förvärras. Papperslösa kommer dock inte att omfattas, vilket väckt kritik. De får inte nekas akut vård, men måste själva stå för hela kostnaden.


Förändringar i a-kassan

Vad gäller a-kassan kommer karensen förlängas från fem till sju dagar. Samtidigt kommer nio av tio a-kassemedlemma få sänkt a-kasseavgift. Hur mycket beror på vilken a-kassa man tillhör.

Jämställdhetsbonus
En jämställdhetsbonus införs som innebär att den förälder som varit hemma längst med föräldrapenning får en skattekreditering, om han eller hon arbetar när den andra föräldern tar ut föräldrapenning.

Vårdnadsbidrag

Kommunerna ges möjlighet att införa, finansiera och administrera kommunala vårdnadsbidrag. De kommuner som önskar kan ge ett skattefritt kommunalt bidrag för barn som fyllt ett år men inte tre år. Bidrag får ges med högst 3 000

kronor per barn och månad. Villkoret för att få helt vårdnadsbidrag är att barnet inte nyttjar offentligt finansierad förskoleverksamhet.


Åtgärder mot missbruk av tillfällig föräldrapenning

För rätt till tillfällig föräldrapenning för vård av barn som inte har fyllt tolv år ska en förälder med intyg eller på annat sätt styrka att barnet har varit frånvarande från förskola, familjedaghem, fritidshem eller skola. Intyget ska utfärdas av den

förskola, det familjedaghem, det fritidshem eller den skola där barnet normalt vistas.


Specialpedagogiska skolmyndigheten inrättas

En ny myndighet, Specialpedagogiska skolmyndigheten, inrättas den 1 juli 2008. Myndigheten övertar verksamhet som tidigare bedrivits av Specialpedagogiska institutet, Specialskolemyndigheten och Socialstyrelsens institut för särskilt  utbildningsstöd, vilka avvecklas. Förordningen med instruktion för Specialpedagogiska skolmyndigheten innehåller bl.a. bestämmelser som innebär att Specialpedagogiska skolmyndigheten blir en enrådighetsmyndighet med insynsråd. Vidare inordnas Nämnden för Rhanpassad utbildning i den nya myndigheten i form av ett särskilt beslutsorgan. Detta beslutsorgan ska även hantera ärenden som rör mottagande av elever i specialskolan.


Kunskapsmål i år 3 i grundskolan

I grundskolan införs kunskapsmål som eleverna lägst ska ha uppnått i slutet av det tredje skolåret i ämnena svenska, svenska som andraspråk och matematik. Målen blir även gällande för specialskolan, men ska i stället ha uppnåtts i slutet av det fjärde skolåret. Ändringarna i förordningen (SKOLFS 2000:135) om kursplaner för grundskolan träder i kraft den 15 juli 2008.


Det finns givetvis fler lagar och förordningar som känns väldigt intressanta, men just nu orkar jag varken skriva ner dem eller kommentera de jag just skrivit ner. En del av dem tål dock att kommenteras. De känns liksom väldigt spännande att syna litegrann i kanten. Eller vad tycker Du?

Känner du för övrigt ett brinnande behov av att läsa hela listan på nya lagar och förordningar föreslår jag att ta en titt här


RSS 2.0