Plastpåsar - att vara eller icke vara?

Snacket kring plastpåsarnas vara eller icke vara är stort runt om i världen. I vissa länder är det faktiskt så galet att du kan få fängelsestraff för att använda plastpåsar. Oj! Det hade jag ingen aning om förrän jag fick höra det på nyhetsmorgon i morse. I vårt grannland Norge diskuteras det just nu om man ska förbjuda användningen av plastpåsar och jag ska med spänning följa diskussionens utgång.


Allas vårt kära ICA har börjat sälja vad de kallar vara miljövänliga plastpåsar. Tydligen är dessa plastpåsar endast halvbra då de endast till 40-50% är tillverkade av nedbrytbart material. Den resterande delen är dock precis lika dålig som en vanlig plastkasse. Illa.


Du kanske tänker: Men, varför ska du ta plastpåsar Mikke lilla när man faktiskt kan ta papperspåsar?  Jo, nu ska du få höra. Tydligen är det så att papperspåsar väger betydligt mer än plastpåsar och därmed förstör de miljön mer eftersom det krävs betydligt fler långtradare för att frakta fram dessa "miljövänliga" papperspåsar till butikerna. Tänk på det nästa gång du tänker vara duktig och köpa en papperspåse.


Tygpåsar då, är det möjligtvis lösningen? Jao, kanske... men då måste du först och främst se till att det är miljövänliga tygpåsar. Sen måste du givetvis använda dessa tygpåsar under lång tid för att de ska ha en positiv effekt på miljön. Transporten av tygpåsar är nämligen den också en miljöbov. Vidare kanske det blir så att man dessutom måste köpa plastpåsar för att slänga vardagssoporna i och då är liksom hela grejen bortkastad. Typ.


Hur agerar då en tillfrågad miljöexpert i detta fall? Jo, han gör så att han använder vanliga plastpåsar och miljövänliga plastpåsar i den mån de finns att tillgå. Han, eller främst hans fru tydligen, ser dock till att han använder dessa påsar vid minst två inhandlingstillfällen innan de används för att samla sopor. På detta vis halveras hushållets förbrukning av plastpåsar. Smart. Snudd på genialiskt. Tänk om alla hushåll skulle kunna agera så. Skulle vara wunderbar.


Hur gör du?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0