Här kommer fru Gårman

image122

Den sista april kunde man bland annat i Aftonbladet läsa om att Vägverket har fått i uppdrag att ta fram en kvinnlig skylt till övergångsställena. Statssekreteraren Leif Zetterberg förklarade att anledingen var att "vi har många skyltar med karlar på, men i trafiken finns det också kvinnor". Regeringen har nu alltså givit i uppdrag åt Vägverket att fram till den 1 oktober utforma en Fru Gårmanskylt istället för den klassiska Herr Gårman. Därefter hoppas man på att hon kommer att dyka upp och vaka över övergångsställena från och med årsskiftet.


Personligen tycker jag spontant att detta är fullkomligt absurt. Visst, tanken att fler kvinnor bör synas i trafiken är god, även om det handlar om att de befinner sig på skyltar. Jag är helt klart för ett jämställt samhälla och tvekar inte en sekund för att stå upp och kämpa för kvinnans rätt i samhället.


MEN varför i hela Hälsingland ska man behöva göra Fru Gårmanskyltar? Det låter ju fullständigt galet. Hela tanken med att det kallas just Herr Gårman är ju att det är en ordlek som enkelt förklarar för exempelvis barn att det är ett ställe där man går. Ett övergångsställe. Smart. Enkelt. Logiskt.


Fru Gårman? Det säger mig i stort sett i princip ingenting. Jag misstänkte givetvis att det hade med herr Gårman att göra, men vad det rikigt innebar hade jag ingen aning om. Chocken att det handlade om att det var en ny kvinnligare skylt på väg var påtaglig. Varför behöver vi det? Känns det inte litegrann som att vi börjar bearbeta detta problem i fel ände?


Och vad är det förresten som säger att figuren som är gestaltad på den nuvarande skylten inte är en kvinna? I mina ögon gestaltas en totalt könlös streckfigur. Ser man på skillnaderna mellan bilderna kan man ganska snabbt se vad som regeringen tycker kännetecknar en kvinna. Kort kjol. Bröst. Stort hår. Har vi verkligen inte kommit längre? I min bok känns det här som en diskriminering. Faktiskt mer än att det i dagsläget är en streckgubbe på skylten som dessutom kallas Herr Gårman. Hela grejen blir liksom sexistisk. Kjol=kvinna. Byxa=man. Vad är detta? 1950?


Nu är det väl inte riktigt säkert om bilden som Aftonbladet presenterade i sin tidning har någon som helst koppling till hur skylten egentligen kommer att se ut i framtiden. I flera kommuner i Sverige finns det redan Fru Gårmanskyltar som kommunerna själva har tagit fram, men enligt regelboken är de inte godkända. Tanken är dock att man ska kolla på dessa och se hur de är utformade för att få inspiration att kunna göra en bra produkt.


Vad tycker du om detta?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0