Läsa läsa läsa

Sander är inne i en läsaperiod just nu och vi läser böcker som aldrig förr. Hela böcker. Ni kanske tycker att det verkar ologiskt att jag påpekar att det rör sig om hela böcker, men ska sanningen fram har Sander sällan haft lust att läsa hela böcker tidigare. Det blev liksom för jobbigt att sitta still för hans del. Och detta problem var han själv mycket medveten om. "Pappa, inte den boken. Den är så lång. Jag får myror i brallan då." Underbart.


Nu är det dock helt okej att sitta en längre stund och lyssna när jag eller mamma, helst mamma just nu, läser om Gittan, Lill-Zlatan, Kenta eller Antos. I dagsläget är det en sisådär 4-5 böcker som är lite extra bra och roliga att lyssna på. Pija Lindenbaum är ansvarig för de allra flesta av favoriterna, men det finns faktiskt någon annan bok som slår sig in bland hennes guldkorn. Sanders absoluta favoritbok just nu är faktiskt ingen Lindenbaum-bok. Om Sander skulle rangordna en topp 5 lista skulle den nog se ut ganska så precis ungefär så här.


image104

1. Min dag som hockeyhjälte

- En bok från The Story Factory där Sander själv är hjälten. Tillsammans med sina kompisar Hubert, Majken och Alba går Sander på en hockeymatch där Skellefteå AIK möter Björklöven. Efter en rad skador i Skellefteås lag hörs "Antos" röst i högtalarna. "Kan Sander Ejrevi komma ner till Skellefteå AIK-båset." Sander måste ställa upp och hjälpa sitt favoritlag.

2. Gittan och gråvargarna - Pija Lindenbaum. Lilla Gittan tappar bort sitt dagis när de är ute på promenad till andra sidan ängen. I skogen hittar hon några gråvargar som blir hennes kompisar. De leker halli-hallå, sjukhus och klättrar i träd. Efter ett tag hjälper gråvargarna Gittan att hitta hem igen.


3. Gittan och älgbrorsorna - Pija Lindenbaum. Gittan tycker att det är för tyst i hennes rum. Hon längtar efter ett syskon, ett litet smalt som får plats i docksängen. Eller en stor brorsa, som spelar bråkig musik. När hon kommer hem från pulkabacken står det ett par älgar framför porten. Gittan bjuder in älgbrorsorna som visar sig göra allt annat än vad hon hade tänkt sig. Det behöver inte bli dåligt, bara annorlunda.


4. Lill-Zlatan och morbror raring - Pija Lindenbaum. Lill-Zlatan älskar sin morbror raring. När mamma och pappa är på Mallis får hon vara med honom hela tiden. De fikar, går och simmar och gör roliga saker. Men en dag sitter någon i morbrors kök. Han heter Steve och kommer från Trelleborg. Lill-Zlatan tycker att han kan åka tillbaka till det där Trelleborg. Men Steve vill inte flytta på sig i första taget. Och Lill-Zlatan är svartsjuk!

5. Kenta och barbisarna - Pija Lindenbaum. Kenta är så himla bra på fotboll. Han skjuter lätt en rökare mitt i krysset. Men i dag vill han vara inne. Tjejerna är i dockvrån. Kenta packar upp sin rygga. De märker inte honom och barbisen fast han står där en lång stund. Till sist säger Agnes: "Du fån´te va me!"


Som ni ser domineras min sons bibliotek av Pija Lindenbaum. Och det är ju inte helt fel faktiskt. Pija är en personlig favorit. Ända sedan jag först bläddrade i "Lill-Zlatan och morbror raring" har jag varit otroligt imponerad av Pija. Först och främst för att hon faktiskt verkar ta sina barnböcker på högsta allvar. För hennes fullständigt fantastiska och detaljrika teckningar och för att hennes lättsamma, direkta och kreativa språk aldrig känns krystat, däremot ungefär precis så som smååringar i verkligenheten pratar. Jag längtar redan efter fler böcker.


Till alla er föräldrar till yngre barn som läser detta uppmanar jag er att ta er tid att läsa tillsammans med era kids. Läsning är nämligen oerhört viktigt. Ska man tro artikeln i Aftonbladet är det så pass viktigt att barn som inte läser på fritiden inte klarar skolans krav. Läsningen är nödvändig för att barnets språk och tänkande ska utvecklas.


En annan viktig sak att tänka på är att läslusten grundläggs redan när barnen är riktigt små. När man som förälder sätter sig med de minsta barnen och bläddrar i pekböcker och läser högt, så vänjer man barnen vid böcker, och vid att läsning är något trevligt och rofyllt som man gör tillsammans. Barn som har blivit lästa för brukar ofta be om att få höra böcker, säger Bo Sundblad i ovan nämda artikel från Aftonbladet.


Så läs. Och om du läser undrar jag givetvis om du har några bra barnbokstips till en snart treåring.


Kommentarer
Postat av: Anne

Det är ett bra iniativ du tar till att uppmuntra bokläsning. Jan Björklund gör allt han kan för att skapa A och B-lag i framtiden så föräldrar behöver all uppmuntran till att orka stödja sina barn.

2008-05-02 @ 11:50:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0