Ostädat?

Om du är en utav alla mina fantastiska bloggläsare som haft äran att komma och hälsa på hos oss i familjen Ejrevi vet du kanske också hur det ibland kan se ut där hemma? Jo. Det händer titt som tätt att vårt lilla, eller rätt så stora faktiskt, hem kan uppfattas som lite lätt stökigt. Ostädat faktiskt vissa gånger.

MEN, detta har givetvis en väldigt logisk förklaring. Det är nämligen så att barn som bor i en alltför ren miljö löper större risk att bli allergiska. Och som de goda föräldrar vi är vill vi ju givetvis inte utsätta vår finfina son för detta.

En studie av barn i Sverige och Estland ger oss förklaringen till varför barn i en ren miljö lättare bli allergiska. Det finns en molekyl som behövs i skyddet mot allergi och den saknas ofta hos svenska barn.  Forskare vid Linköpings universitet har tidigare jämfört barn i Sverige och Estland. Det förekom klart mer bakterier i dammet i estniska hem, men samtidigt hade barnen nästan inga symtom på allergi. Ett lustigt sammanträffande?
 

Nu har man undersökt salivprov från omkring 110 barn i vardera landet. De estniska barnen hade en molekyl som skyddar antikroppar i slemhinnan. Denna molekyl saknades till stor del hos de svenska barnen. Slemhinnorna är den viktigaste vägen in i kroppen för främmande ämnen, som ibland kan orsaka skador. Det är antikropparnas uppgift att hindra sådana skador. Men antikropparna bryts ner, om de inte själva är tillräckligt skyddade.


Sara Tomicic har gjort salivstudien inom sin doktorsavhandling, som läggs fram i mitten av maj. Hon menar att vi har för lite bakterier omkring oss och att små barn behöver exponeras för både det ena och det andra, om immunförsvaret ska fungera. Den viktiga molekylen utvecklas nämligen om kroppens immunsystem utsätts för infektioner i småbarnsåren. Forskarna vid Linköpings universitet drar slutsatsen att en mer traditionell livsstil, med mindre städning, trängre boende och mer kontakt med husdjur, är bra för utvecklingen av kroppens immunförsvar.

Sara Tomicic avslutar dock med att påpeka att det får bli en balansgång. Det är ju inte så värst bra att ha det skitigt omkring sig heller. Men det får samtidigt inte bli för rent. Krångligt? Nja, jag tycker nog faktiskt att det känns ganska bra att man inte behöver ha speciellt dåligt samvete för lite smuts och damm.

Källa: Aftonbladet


Kommentarer
Postat av: Anne

hi..hi..jag tror att jag för ganska precis tre år sedan påstod att detta var just fallet. Att barn ska i lagom dos utsättas för damm och kvalster samt husdjur, för att de ska bli mindre allergiska. Jag hade iofs läst en amerikansk undersökning i ämnet...

2008-05-06 @ 21:11:45
Postat av: Sofie

Ni gör rätt. Städa är väl lite onödigt när solen skiner och det ändå fylls på med grus inne hela tiden. Nej, ut med er människor, njut av solen och livet istället för att sitta inne och titta på dammet. Så gör jag.

Vi ses.

2008-05-06 @ 23:21:20
URL: http://soof.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0