En rapport från världens minst ojämställda land.

Ibland snubblar man över information som i grund och botten känns ack så viktig - så viktig, men i samma veva kanske kan upplevas som fullkomligt onödigt vetande. Idag informerades jag om följande oerhört bedrövliga fakta. Delvis visste jag väl redan att det låg till ungefär på detta skrämmande vis, men varje gång jag blir påmind kan jag inte annat än känna frustration.

När man under förra året, alltså 2007, undersökte Sveriges 500 största företag kom man fram till att 486 stycken av dessa företag hade manliga chefer. Endast 14 stycken styrdes av kvinnor. Färre än 3%. Detta i ett land som ofta och stolt kallar sig för världens mest jämställda land. Jag har sagt det förrut, men jag säger det nu igen och ni kan kallt räkna med att det dyker upp fler gånger i framtiden. Sverige är inte världens mest jämställda land. Sverige är världens minst ojämställda. Storstor skillnad i min bok.

Vidare informerades jag om att dubbelt så många företag har en chef som heter Göran än en kvinnlig chef vid rodret. Ett gammalt manligt namn konkurrerar helt enkelt ut ett helt kön. Och inte med någon liten knapp och futtig marginal direkt. Åh nej, det rör sig om en jordskredsseger. DUBBELT så många chefer heter alltså Göran än det finns kvinnor i ledarpositioner i Sveriges 500 största företag. Ibland får man väl nästan lov att skämmas över att vara man? ...eller människa kanske är bättre uttryckt?

En annan lustig sak väl värd att kommentera är det scenario som brukar utspela sig när en kvinnlig chef misslyckas med sitt ledarskap. I dessa fall utgår man väldigt sällan från individen utan vänder det mot hela gruppen. Könet. Kvinnorna. Det var inte Gudrun, Jenny eller Stina som individer som misslyckades utan det var det "kvinnliga ledarskapet" som var problemet. Vilket blahablaha. Man kan ju undra hur det ser ut när en chef som heter Göran misslyckas i sitt ledarskap. Givetvis är det då individen Göran som misslyckats och inget annat. Det "Göranska ledarskapet" nämns då garanterat inte.

Underligt. Inte sant?


Kommentarer
Postat av: Antonio

Tack så mycket, föresten, kul att du kollade in. Gör gärna om det :) Tack

2008-11-11 @ 23:30:06
URL: http://antoniokarlek.blogg.se/
Postat av: anne

Inte nog med det...jag läste att allt färre män är hemma med sitt nyfödda barn, sin del av föräldraledigheten och att de vabbar allt mindre...vem är då hemma mer? Och gör inte karriär..

MEN papporna i Västerbotten är i alla fall bäst på det här eller rättare sagt minst dåliga

2008-11-11 @ 23:33:33
Postat av: nadja

snygg färg du oxå har på bloggen

2008-11-11 @ 23:39:19
URL: http://rosalady.blogg.se/
Postat av: Anna B

Oj, oj, oj! Vad ska man säga? Man är kanske inte förvånad heller, eller...Kram Anna

2008-11-12 @ 07:24:13
URL: http://skrivanne.wordpress.com
Postat av: K

Intressant och tyvärr ett faktum det där med jämställdhet.

2008-11-12 @ 08:51:01
URL: http://husetpabacken.blogg.se/
Postat av: malin

Jag lyssnar alltid på jämställdhets (och avsaknaden av den) fakta med en aning skepsism i bakhuvudet. Jag menar inte att det är fel, att det inte existerar könsmobbning! Absolut inte, det förekommer i allra högsta grad men jag tror inte att man ska skylla hela skillnaden i andelar män versus kvinnor i ledande position på ojämställdhet. Jag anser att det vore mer riktigt att +även+ väga in skillnaden som faktiskt finns mellan könen. För det finns massor med skillnader. Jag personligen känner massor av fler män som är naturliga ledare än kvinnor. Jag känner många fler män som skulle vilja vara ledare än vad jag känner kvinnor med dessa drömmar. Det finns visst ojämställdhet men borde man inte +även+ tänka på skillnaderna i könen? Det är bra! Världen måste ha både ledare och följare. Manlig eller kvinnlig skit samma huvudsaken att den som är ledare är det för att han vill och tvärtom. Eller?

2008-11-12 @ 11:10:01
URL: http://www.backlundmalin.blogspot.com
Postat av: Maria

Haha ja bra tips, men ja hade bara blivit glad om ja fick 15 miljoner ;)

2008-11-12 @ 17:47:32
URL: http://byggmaria.blogg.se/
Postat av: Linnea

skickar en länk som säger en hel del om bilden på kön och makt http://www.fulheten.com/dagenv.htmlPassar samtidigt på att tipsa om en tänkvärd bok: SMUTS av Katarina Wennstam.

2008-11-13 @ 22:44:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0