Benny Boxaren

Vi låter eleverna som går hos oss på IVM "drabbas" av läsning i stort sett varendaste lilla skoldag. Vi är nämligen övertygade om att läsning är viktigt för dem. Dels för att deras läskunskaper ska förbättras, för det krävs ju faktiskt ca 5000 timmar för att automatisera läsningen. För en del behövs det givetvis mindre tid lika väl som att det för andra behövs mer tid. Mycket mer i vissa fall. De senare två typerna har en tendens att hamna hos oos på IV-programmet. Av förklarliga skäl.


Men vi läser också för att öka elevernas omvärldskunskap. Skönlitteratur bjuder ju nämligen förutom underhållning och nöje också på fantastiskt mycket kunskap. Kunskap om människor i olika åldrar, från olika kulturer och i olika situationer i livet. Kunskap om historia, geografi, teknik, religion, miljö, samhällskunskap, socialt samspel, språk, kultur. You name it. Det allra mesta kan faktiskt finnas att lära i skönlitteraturens fantastiska värld.

Många av våra elever har berättat att de aldrig läst en hel bok innan de började här hos oss. De flesta tyckte att det var pest och pina att tvingas sitta och plågas med en tegelsten under näsan. En del tycker fortfarande så, men många har funnit tjusningen och glädjen i att läsa. Vissa av eleverna uppskattade morgonens obligatoriska läspass redan från första stund.


De mer svårmotiverade menar/de ofta att det inte finns några bra böcker att läsa. De kan strosa runt och peta på böcker bland bokhyllorna nere i skolbiblioteket utan att hitta en endaste bok som verkar det minsta intressant. Inget duger. En dag följde jag ett gäng killar ner till biblioteket för att hjälpa dem att leta efter något läsbart. Jag fann Benny Boxaren. En bok skriven av den personliga favoriten, främst pga av just nämnda Benny Boxaren och historien om Åshöjdens BK, Max Lundgren. När jag var yngre läste jag Benny Boxaren och jag minns att jag tyckte att den var riktigt riktigt bra. Lättläst något så fruktansvärt, men ändå inte för ung och töntig som det lätt kan bli.

En kille blev nyfiken och nappade. Ett läspass senare var han fast. - Den här var ju jävulskt bra!, var den givna kommentaren. Så snart den första boken i serien var utläst lånade killen i fråga del två och den första boken skickades vidare till nästa läströtta kille och därefter nästa och så nästa...


För, ja, det handlar främst om killar. Och då menar jag både att det oftast är killar som är läströtta, men sen också att det främst är killar som intresserar sig för historien om Benny. Det sistnämnda känns ganska logiskt då det kanske får betraktas som en "killbok". Men varför i hela Fritjoffs kalsong ska det vara så att killar inte vill, orkar eller ens försöker läsa när de får chans till det? Har du ett vettigt svar eller resonemang kring detta ber jag dig skriva en liten kommentar. Handlar det enbart om miljön vi killar vistas i eller finns det möjligtvis en våga-hata-läsagen undangömd i killarnas dna-uppsättning?


Nu lossnar det tack och lov för många killar om de har turen att drabbas av en bok som de tycker om och då börjar de att uppskatta läsningen mer och mer. Hos oss har Benny Boxaren varit en sådan bok. En bok som har väckt ett intresse. Ett sug. En kraft och vilja att faktiskt öppna dörren till skönlitteraturens magiska värld. Benny Boxaren. En nyckel helt enkelt.


Speciellt en av mina elever är fullkomligt besatt av Benny och hans äventyr och han vill inget hellre än att få sitta och läsa sida upp och sida ner. Ord efter ord. Bok efter bok. Just nu ligger han på ett sånt där tonårshärligt vis över två bänkar i klassrummet och läser intensivt i den femte och sista boken. Egentligen borde han jobba med sin uppsats i engelska, men eftersom det var en - fruktansvärd j@£$vla cliffhanger! - i boken före den han just påbörjat kunde han givetvis inte foka på något annat än Benny. Och vem är jag att stå i vägen för honom och avslutningen på Bennys livsöde? Läspasset började klockan 8.30. Nu är klockan snart 13.00 och han läser fortfarande med samma frenesi. Underbart. Jag har svårt att förstå att den här killen knappt hade läst en endaste liten bok innan han kom till oss. Det är fullkomligt obegripligt. Men på samma gång ger det en liten egokick. Jag har varit med och gett honom denna upplevelse. Fantastiskt.


Men som sagt. Han är inne på den sista delen om Benny just nu. Och i det tempo som han läser blir han med säkerhet klar redan idag. Vad händer sen? Jag funderar på att tipsa om Åshöjdens BK. Eller kanske En skejtares dagbok?


Har du några bra boktips?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0